Hon tar kamp mot värden

Nyheter Stämningen är pressad i hyresnämndens beigea korridorer på Kungsholmen i centrala Stockholm. Vanja Linna har precis haft ett förberedande möte med sina juridiska ombud från Hyresgästföreningen, Torbjörn Larsson och Lotta Åhlén, och hon är påtagligt nervös.​
Torbjörn Larsson manar till lugn. Med sin trygga och förtroendeingivande röst lotsar han henne igenom det stundande sammanträdet och förklarar hur allting fungerar.
Även om den verkar väldigt byråkratisk är hyresnämnden inte alls lika formell som en vanlig domstol, förklarar han.
Dagens ordförande är dessutom en riktig människokännare som vet hur han ska stilla oroliga hyresgäster, försäkrar Torbjörn Larsson.
Vanja Linna ser genast lite lugnare ut. För henne är det första gången i hyresnämnden och hon tycker att det känns tryggt med en erfaren jurist som Torbjörn Larsson vid sin sida.
Plötsligt ljuder en ung kvinnoröst i högtalaren. ”Parterna i mål 9233-08 kallas nu till sammanträde i sal nummer två.”
 
När Vanja Linna flyttade in i sin lägenhet i södra Stockholm sommaren 2008 märkte hon att spisen var trasig.
Endast en av fyra plattor fungerade och det fanns flera andra brister i bostaden. Hon påtalade felen för värden, men utan resultat. Vanja Linna vände sig då till Hyresgästföreningen.
Föreningen besökte lägenheten och försökte att få kontakt med värden. Till slut såg juristen Torbjörn Larsson ingen annan utväg än att ta ärendet till hyresnämnden.
Det senaste året har Hyresgästföreningen varit inblandad i drygt 750 tvister i hyresnämnder runt om i landet. Majoriteten av dem har gällt brister i lägenheter. I hyresnämnden sitter representanter för såväl hyresgäster som fastighetsägare och de fattar beslut om alltifrån andrahandsuthyrning till tvångsförvaltning.
 
Sammanträdet är slut. Nämndens tre ledamöter vill besöka Vanjas lägenhet och se den trasiga spisen med egna ögon. Beslut om hon får en ny spis kan därför inte fattas förrän till jul.
Vanja Linna är arg. Hennes knogar är alldeles vita efter att ha knutit nävarna av ilska.
Värden nekade till alla anklagelser och ljög henne rakt upp i ansiktet, suckar hon. Nu bävar hon inför vad som ska ske med spisen.
Återigen träder Torbjörn Larsson in med ett rogivande besked. Han är övertygad om att nämnden kommer att döma till hennes fördel.
Beslutet kan visserligen överklagas, men det fråntar inte värden ansvaret för spisen, förklarar han.
Vanja Linna skiner upp i ett kryptiskt leende.
– När hyresnämnden kommer på besök ska jag sätta på en kastrull med vatten. Så får de själva se hur varmt det blir, säger hon.
 
Fotnot. Vanja Linna heter egentligen något annat. Av personliga skäl vill hon inte ha med sitt riktiga namn i tidningen.
 
 

Fakta: Hon tar kamp mot värden

Fakta:

Så får du rätt mot värden
Första steget på vägen är att vända dig till hyresvärden eller förvaltaren med ditt problem. Numret hittar du oftast på hyresavin eller i trappuppgången.
Har du otur vägrar värden att gå med på dina krav. Då vänder du dig till Hyresgästföreningen, antingen via e-post eller telefon. Numret till ditt regionala kontor hittar du på hemsidan eller på sidan 55 i Hem & Hyra. Hyresgästföreningens handläggare tar då kontakt med hyresvärden.
Vägrar värden, trots Hyresgästföreningens påtryckningar, att åtgärda felet hamnar ärendet i hyresnämnden. Här hjälper Hyresgästföreningen dig med alla förberedelser och fungerar dessutom som ditt ombud i nämnden (se artikel till vänster).
 
Har du lagen på din sida kommer hyresnämnden att utfärda ett så kallat åtgärdsföreläggande och värden blir tvungen att åtgärda felet.
Värden kan vägra att åtgärda felen och då överklaga till hovrätten. Även där hjälper Hyresgästföreningen dig med alla förberedelser och fungerar som ditt ombud.
 
Om värden trots positivt beslut i hovrätten inte åtgärdar felet kan det i slutändan bli aktuellt med vad som på fackspråk heter självhjälpsrätt. Det betyder att du själv åtgärdar felet på hyresvärdens bekostnad.
Åtgärda felet och skicka räkningen till värden. Hyresgästföreningen hjälper dig med alla förberedelser och alla frågor som kan uppstå i efterhand.

Läs också Mamman kan vräkas – men det är framför allt sonen som är problemet Värd använder ”ljummenhyra” som argument för höjningar: "Vill att det ska vara rättvist" Värden ville vräka hyresgäst på grund av hans bror – sägs ha slagit fastighetstekniker i huvudet Se upp – håll koll på detta om din hyresvärd vill förändra spelreglerna Värden ville nästan fördubbla hyran – fick 800 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.