Annons

Honom vill vi helst ha som granne – i år igen

Nyheter "Det är nog för att jag är så vanlig". För andra året i rad har tv-mannen Mark Levengood blivit utsedd till den person som flest vill ha som granne.

När det kommer till kritan vill vi ha en trevlig, livsbejakande finlandssvensk som granne. Det visar en stor enkät utförd av undersökningsföretaget Novus, på begäran av Hyresgästföreningen.

Totalt vill 22 procent av svenskarna helst ha Mark Levengood som granne, precis som i fjol. I år har vår dunderpopuläre författare och programledare dock tappat fyra procent jämfört med året innan.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Likväl är det gott om luft till andraplatsen på listan, där vi återfinner ishockeylegendaren Peter Forsberg, som även vann senaste upplagan av SVT:s Mästarnas Mästare. Förra årets tvåa, kronprinsessan Victoria, har halkat ner till en fjärdeplats men är som plåster på såren likväl vår mest populära makthavare.

För Hem & Hyra berättar Mark Levengood att han är ”rysligt smickrad” över folkets röster.

– En sådan här titel gör en naturligtvis väldigt glad, även om min mamma nog ändå helst hade sett Foppa på förstaplatsen.

Annons
Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

Årets skräll är att även Mark Levengoods make och sambo kammat hem en pallplats. Författaren och komikern Jonas Gardell är i år god trea, efter att inte ens ha varit tio i topp förra året.

– Det är väldigt kul att Jonas också är med på listan. För har man mig som granne får man ju också honom, vi har ändå bott tillsammans i 30 år, säger Mark Levengood.

Handen på hjärtat – är du Sveriges bäste granne?

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Den frågan är helt hopplös att svara på. Ett skäl till titeln är nog att jag är som folk är mest, jag är en väldigt vanlig människa. Jag talar glatt i hissen om vädret och ber ibland om att få låna en hammare.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder applåderar valet av årets favoritgrannar – även om hennes eget drömval, rapparen Ison Glasgow, inte återfanns på listan.

Annons

– Bra grannar är viktigt för att trivas. Det är inte bara själva bostaden som gör att man trivs hemma, det är också viktigt att det funkar bra i bostadsområdet, säger hon.

Benny Andersson är den mest populära musikern i undersökningen, strax före Markoolio och Måns Zelmerlöv.

Ernst Kirchsteiger får betraktas som ett av årets förlorare. I fjol knep han fjärdeplatsen men i år är han inte ens på topp tio.

Fakta: De här vill vi helst ha som granne

Mark Levengood 22 procent
Peter Forsberg 18 procent
Jonas Gardell 17 procent
Prinsessan Victoria 16 procent
Charlotte Kalla 16 procent
Ingemar Stenmark 16 procent
Benny Andersson 16 procent
Tilde Paula 15 procent
Markoolio 15 procent
Susanna Kallur 15 procent

Källa: Hyresgästföreningen

Fakta: Om undersökningen

Novus har på uppdrag av Hyresgästföreningen genomfört en undersökning bland allmänheten som är 18 år och uppåt.
Undersökningen är genomförd med hjälp av en webbaserad enkät till ett slumpmässigt urval ur Novus telefonrekryterade Sverigepanel.
Antalet besvarade enkäter är 1 000.
Undersökningen genomfördes mellan 16 juni-22 juni 2016.

Fakta: Favoritgrannar per kategori

Kultur/TV-personligheter

Mark Levengood 22
Tilde de Paula 15
Ernst Kirchsteiger 14
Mikael Persbrandt 12
Kristian Luuk 11

Politiker/makthavare

Prinsessan Victoria 16
Kung Carl Gustaf 11
Ingvar Kamprad 10
Margot Wallström 9
Alice Bah Kunke 7

Idrottare

Peter Forsberg 18
Charlotte Kalla 16
Ingemar Stenmark 16
Susanna Kallur 15
Zlatan Ibrahimovic 14

Musiker

Benny Andersson 16
Markoolio 15
Måns Zelmerlöv 14
Miriam Bryant 12
Sven-Bertil Taube 12

Läs också Svanhildur tar omvägar för grannarnas dofter: ”Får ofta hålla andan” Hur mycket lukt ska du tåla? Juristen reder ut Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.