Hörbybostäder vill höja hyran med fyra procent

Hörby Hörbybostäder vill höja hyran med fyra procent när fjärrvärmekostnaderna skjuter i höjden, med upp till åtta procent. Frågan är om höjningen är rimlig. Bostadsbolaget är kritiskt.  

Yrkandena är att hyra med inkluderad värme höjs med 4,25 procent och övriga med 3,75 procent. I snitt skulle en månadshyra på 7 000 kronor bli cirka 3 300 kronor dyrare per år.
– Våra värmekostnader har gått upp kraftigt, säger Hörbybostäders vd Robert Odeberger.

Är det ingenting som ni kan påverka?
– Fjärrvärme är en säker värmekälla som är bra, det tycker de flesta. Samtidigt har vi sett tendensen till höjningar.

Läs ocksåDe hotades av en av landets högsta hyreshöjningar – nu är hyrorna klaraGatuvy över centrala Knivsta. Blomsterplantering i kruka i förgrunden. Ett orange och ett gult flerbostadshus i bakgrunden.

Därför kommer Hörbybostäder inom ett par veckor att träffa energibolaget Rindi Energi för att diskutera saken. Energibolagets argument är att prisökningar beror på faktorer som de inte kan påverka. Att det har en monopolställning gör frågan inte helt enkel.

– Det är klart att de ska ha betalt och det är rimligt att de har avkastning, men inte hur hög som helst, säger Robert Odeberger.

Enligt Rindi är ökningen mellan sju och åtta procent. Orsaken till prishöjningarna de senaste åren är att deras kostnader sedan 2007 har ökat med 39 procent medan intäkterna enbart ökat med 15 procent. Massapriser har ökat och när andra energipriser går upp efterfrågas biobränslet allt mer. Ökade kostnader har också betytt att vinsten har blivit mindre och mindre. Att de ska göra vinst är för regionchef Flemming Rasmussen självklart. Bland annat för att de ska  vara offensiva och utvecklande inom sitt område.

Läs ocksåKonkurs ger luttrade hyresgäster hopp: "Hoppas vi får behålla värme och vatten nu"Först efter fem dygn utan uppvärmning fick hyresgästerna tillgång till små värmeelement.

– Vi kan inte vara offensiva om vi inte tjänar pengar, säger Flemming Rasmussen.

Enligt Hörbybostäder är en annan huvudorsak till yrkandet att man vill höja kvalitén på sina lägenheter, i ett första skeende vill man göra punktinsatser i fyra/fem fastigheter.

Förhandlingarna med Hyresgästföreningen inleds i nästa vecka. Hyresgästföreningens förhandlare Margareta Björkvald vill inte kommentera yrkandena förrän hon har fått argumenten närmare presenterade.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Hörbybostäder är regionens näst minsta kommunala bostadsbolag med 286 lägenheter. Förra året gjorde man en vinst på cirka en halv miljon kronor. 2011 spås resultatet bli lägre.

Fakta: Hyresyrkanden 2012

​ 

Bjuvsbostäder 3 %
Eslövs bostads AB 3,40 %
Hässleholmsbyggen 4 %
ABK 3,45 %
Landskronahem 2,9 %
FABO 3,75 %
Laholmshem 2,97 %
Ängelholmshem 3,3 %
Klockaren 5,2 %
KKB (Kävlinge) 3,87 %
Höganäshem 3,10 %
Båstadhem 4,25 %

 

Färdiga hyror 2012
HFAB 0,5–5 %

 

 

 

 

 

Läs också Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Hyresgäster utan värme i nio dagar: "Grannen hade 10 grader i lägenheten"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.