Annons

Hovrätten: Fel vräka barnvåldtäktsman

Nyheter En man som dömts för våldtäkt av barn blev uppsagd från sin lägenhet. Nu ändrar hovrätten hyresnämndens dom. Eftersom grannarna inte hotas får mannen bo kvar.

Han dömdes 2010 för tre fall av våldtäkt mot barn. Brotten begicks mot tre olika 13-åriga flickor i hans lägenhet i Stockholm. Dessutom dömdes han för sex fall av sexuellt ofredande av barn och för ofredande av minderåriga flickor över internet. Straffet blev fyra års fängelse.

Fallet var mycket uppmärksammat, bland annat i tv-programmet Efterlyst. När hyresvärden fick veta vad som hade hänt sades mannens hyresavtal upp. Hyresvärden hänvisade bland annat till att mannens grannar – alla unga kvinnor – kände stor psykisk påfrestning av vad som hade hänt i deras grannlägenhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Uppsägningen prövades i hyresnämnden i Stockholm. Den kom fram till att den här typen av brott skapar starka känslor och otrygghet och påverkar de kringboende negativt. Därför skulle mannen bli av med sitt hyreskontrakt.

Mannen överklagade och nu har Svea hovrätt omprövat uppsägningen.

Annons

Hovrätten konstaterar att mannens brott kan orsaka stark upprördhet och oro. Även om inte grannarna har drabbats konkret av brotten, kan de ha fått en försämrad boendemiljö. 

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Ändå är det inte tillräckligt för att tvinga mannen att flytta. Avgörande är att grannarna inte är hotade.

Hovrätten pekar på att brotten inte hade några inslag av våld eller hot. Dessutom har mannen gått igenom behandling för att förebygga återfall. Det har gått flera år sedan han begick brotten och inget oroande har hänt sedan dess.

Annons

Tillsammans betyder det att grannarna inte har någon befogad anledning att känna rädsla eller otrygghet om mannen bor kvar, enligt hovrätten. Domen kan inte överklagas.

Läs ocksåMamman tvingades flytta när sonen dömdes för brott: “De kriminella lämnar oss inte ifred”Bombbyggare
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.