Annons

Hovrätten: Fel vräka barnvåldtäktsman

Nyheter En man som dömts för våldtäkt av barn blev uppsagd från sin lägenhet. Nu ändrar hovrätten hyresnämndens dom. Eftersom grannarna inte hotas får mannen bo kvar.

Han dömdes 2010 för tre fall av våldtäkt mot barn. Brotten begicks mot tre olika 13-åriga flickor i hans lägenhet i Stockholm. Dessutom dömdes han för sex fall av sexuellt ofredande av barn och för ofredande av minderåriga flickor över internet. Straffet blev fyra års fängelse.

Fallet var mycket uppmärksammat, bland annat i tv-programmet Efterlyst. När hyresvärden fick veta vad som hade hänt sades mannens hyresavtal upp. Hyresvärden hänvisade bland annat till att mannens grannar – alla unga kvinnor – kände stor psykisk påfrestning av vad som hade hänt i deras grannlägenhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Uppsägningen prövades i hyresnämnden i Stockholm. Den kom fram till att den här typen av brott skapar starka känslor och otrygghet och påverkar de kringboende negativt. Därför skulle mannen bli av med sitt hyreskontrakt.

Mannen överklagade och nu har Svea hovrätt omprövat uppsägningen.

Annons

Hovrätten konstaterar att mannens brott kan orsaka stark upprördhet och oro. Även om inte grannarna har drabbats konkret av brotten, kan de ha fått en försämrad boendemiljö. 

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

Ändå är det inte tillräckligt för att tvinga mannen att flytta. Avgörande är att grannarna inte är hotade.

Hovrätten pekar på att brotten inte hade några inslag av våld eller hot. Dessutom har mannen gått igenom behandling för att förebygga återfall. Det har gått flera år sedan han begick brotten och inget oroande har hänt sedan dess.

Annons

Tillsammans betyder det att grannarna inte har någon befogad anledning att känna rädsla eller otrygghet om mannen bor kvar, enligt hovrätten. Domen kan inte överklagas.

Läs ocksåFörhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spisEn man i svarta kläder sträcker sig fram och lägger in ved i en öppen spis. I bakgrunden sitter en man i en soffa.
Läs också Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.