Hovrätten tvingar privatvärd att samarbeta
Det medelålders värdparet har ett hyreshus i Jönköping med fem lägenheter. Sedan 2003 har de förhandlat med Hyresgästföreningen när det gäller villkor och hyreshöjningar.
Förra året frångick de dock den så kallade förhandlingsordningen och bestämde själva hyresnivån. Den nya, höga hyran försvarade de med att de fått dyra vattenräkningar eftersom hyresgästerna tvättade mattor i fastigheten. Hyresgästföreningen protesterade och till en början ville värdparet inte gå med på någon återbetalning.
Däremot passade de på att säga upp avtalet med hyresgästföreningen. De ville förhandla direkt med sina hyresgäster i stället. Som skäl angav de att endast en av husets hyresgäster är medlem i Hyresgästföreningen.
Tvisten gick vidare till hyresnämnden i Jönköping som gav Hyresgästföreningen rätt. De påpekade också att hyresgästernas inställning till förhandlingsordningen brukar utredas med hjälp av enkäter och att det därför inte spelar någon roll hur många som är medlemmar.
I värdparets hus sa två hyresgäster ja till förhandlingsordningen vilket innebär 40 procent av hyresgästerna. Enligt praxis brukar det vara tillräckligt med 30 procent.
Värdparet godtog inte beslutet utan överklagade till högre instans, men utan framgång där heller. Nyligen kom Svea hovrätt nämligen fram till samma beslut som hyresnämnden. Värdparet måste därför fortsätta att samarbeta med Hyresgästföreningen precis som tidigare år.