Annons

Hovrätten tvingar privatvärd att samarbeta

Jönköping Värden i Jönköping sa upp förhandlingsavtalet med Hyresgästföreningen eftersom få hyresgäster var medlemmar. Men det är inte tillräckligt skäl anser hovrätten som nu beslutat att samarbetet ska fortsätta.

Det medelålders värdparet har ett hyreshus i Jönköping med fem lägenheter. Sedan 2003 har de förhandlat med Hyresgästföreningen när det gäller villkor och hyreshöjningar.

Förra året frångick de dock den så kallade förhandlingsordningen och bestämde själva hyresnivån. Den nya, höga hyran försvarade de med att de fått dyra vattenräkningar eftersom hyresgästerna tvättade mattor i fastigheten. Hyresgästföreningen protesterade och till en början ville värdparet inte gå med på någon återbetalning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Däremot passade de på att säga upp avtalet med hyresgästföreningen. De ville förhandla direkt med sina hyresgäster i stället. Som skäl angav de att endast en av husets hyresgäster är medlem i Hyresgästföreningen.

Annons

Tvisten gick vidare till hyresnämnden i Jönköping som gav Hyresgästföreningen rätt. De påpekade också att hyresgästernas inställning till förhandlingsordningen brukar utredas med hjälp av enkäter och att det därför inte spelar någon roll hur många som är medlemmar.

I värdparets hus sa två hyresgäster ja till förhandlingsordningen vilket innebär 40 procent av hyresgästerna. Enligt praxis brukar det vara tillräckligt med 30 procent.

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Värdparet godtog inte beslutet utan överklagade till högre instans, men utan framgång där heller. Nyligen kom Svea hovrätt nämligen fram till samma beslut som hyresnämnden. Värdparet måste därför fortsätta att samarbeta med Hyresgästföreningen precis som tidigare år.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.