HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hovrätten tvingar privatvärd att samarbeta

Jönköping Värden i Jönköping sa upp förhandlingsavtalet med Hyresgästföreningen eftersom få hyresgäster var medlemmar. Men det är inte tillräckligt skäl anser hovrätten som nu beslutat att samarbetet ska fortsätta.

Det medelålders värdparet har ett hyreshus i Jönköping med fem lägenheter. Sedan 2003 har de förhandlat med Hyresgästföreningen när det gäller villkor och hyreshöjningar.

Förra året frångick de dock den så kallade förhandlingsordningen och bestämde själva hyresnivån. Den nya, höga hyran försvarade de med att de fått dyra vattenräkningar eftersom hyresgästerna tvättade mattor i fastigheten. Hyresgästföreningen protesterade och till en början ville värdparet inte gå med på någon återbetalning.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Däremot passade de på att säga upp avtalet med hyresgästföreningen. De ville förhandla direkt med sina hyresgäster i stället. Som skäl angav de att endast en av husets hyresgäster är medlem i Hyresgästföreningen.

Annons

Tvisten gick vidare till hyresnämnden i Jönköping som gav Hyresgästföreningen rätt. De påpekade också att hyresgästernas inställning till förhandlingsordningen brukar utredas med hjälp av enkäter och att det därför inte spelar någon roll hur många som är medlemmar.

I värdparets hus sa två hyresgäster ja till förhandlingsordningen vilket innebär 40 procent av hyresgästerna. Enligt praxis brukar det vara tillräckligt med 30 procent.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Värdparet godtog inte beslutet utan överklagade till högre instans, men utan framgång där heller. Nyligen kom Svea hovrätt nämligen fram till samma beslut som hyresnämnden. Värdparet måste därför fortsätta att samarbeta med Hyresgästföreningen precis som tidigare år.

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.