Hovrätten underkände skenbyte
Mannen och kvinnan hade aldrig tänkt bo tillsammans på sikt.
Hyresgästen blev gravid och sökte därför en större bostad än sin enrumslägenhet i Stockholms innerstad. Hon hittade en tvårumslägenhet i trakten.
Hyresgästen blev gravid och sökte därför en större bostad än sin enrumslägenhet i Stockholms innerstad. Hon hittade en tvårumslägenhet i trakten.
En förutsättning var dock att kvinnan kunde erbjuda två ettor.
Den blivande barnafaderns pappa hade kontrakt på en annan etta i närheten. Den använde han som en slags ”tillflyktsort” under tider då han och hans fru upplevde problem i äktenskapet och därför ville bo åtskilda.
Pappan ställde upp på att hans etta användes vid bytet till tvåan. Han kunde tänka sig att tillfälligtvis bo i tvåan under tider då han behövde en övernattningslägenhet.
Den gravida kvinnan och pojkvännens pappa gick gemensamt till hyresvärdens kontor och presenterade sina planer. Bytet godkändes.
När barnet fötts försämrades kvinnans relation till pojkvännens pappa som valde att flytta hem till frun. Så småningom plockades pappans namnskylt bort från ytterdörren, och pappan folkbokförde sig på annan adress.
Någon tid senare sade hyresvärden Stockholmshem upp kontraktet med kvinnan. Stockholmshem ansåg att kvinnan lämnat felaktiga uppgifter i samband med bytet, och ville att lägenheten antingen skulle gå till Stockholmshems interna bostadskö eller till Bostad Stockholms kö.
Hyresnämnden konstaterade att hyresgästen vilselett Stockholmshem och därigenom kommit över tvåan. Vilseledandet var dock ”mindre allvarligt” eftersom det inte kommit fram några uppgifter om svarta pengar mellan de inblandade.
Men hyresnämnden pekade samtidigt på lagen som ger barnfamiljer ett särskilt skydd, och kom till slutsatsen att kvinnans behov av bostaden väger tyngre än Stockholmshems önskan att låta lägenheten gå till någon sökande i bostadskön.
Svea hovrätt, som är sista instans, ändrade beslutet och dömde kvinnan att lämna tvåan. Hovrätten konstaterar att bytet aldrig skulle ha blivit av om Stockholmshem känt till alla omständigheter, och ger Stockholmshem rätt att säga upp hyresgästen.
Stockholmshem har under resans gång erbjudit kvinnan en alternativ bostad inom sitt bestånd ”i någon av förorterna”.
Hyresgäster i den fastighet där tvårummaren är belägen har bildat en bostadsrättsförening som anmält intresse för omvandling till bostadsrättsförening. Stockholmshems styrelse fastställde priset i början av juni. Denna omvandling nämns dock inte i domstolarnas protokoll och beslut.
Göran Walldin, jurist vid Hyresgästföreningen Region Stockholm, var juridiskt ombud för kvinnan. Han är upprörd:
– Det blev orimliga konsekvenser av ett förhållandevis litet fel. Kvinnan (och pojkvännens pappa) lämnade ju två lägenheter; nu har de ingen. Det hör till bilden att det inte finns några svarta pengar med i bilden, säger Walldin.
Annons
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.