Hovrättsbeslut: familjen får bo kvar i generationsboende

Stockholm Hyresnämnden ansåg att föräldrarna hyrde ut olovligen till sonen och hans familj. Men hovrätten ändrade beslutet och gav grönt ljus för generationsboende.
Foto: Gry Ellebjerg
Föräldrarna spenderar några månader per år i andra länder. (Arkivild)

Familjen flyttade in i lägenheten i Norsborg utanför Stockholm tillsammans med sina fyra barn för drygt 20 år sedan. När barnen vuxit upp användes hemmet som ett generationsboende. Där bodde, förutom föräldrarna i sextioårsåldern deras son och hans familj.

Föräldrarna kommer ursprungligen från ett annat land. De har också sin äldste son och hans familj i ett annat land.

Läs ocksåFörklaringen för att behålla lägenheten: Bor med mamma av religiösa skälMannen sa sig bo hos sin mamma inför bröllopet. OBS! Bilderna är inte från händelserna.

Blev kvar hos nyfött barnbarn

Föräldrarna spenderar en del tid, både i hemlandet och hos äldste sonen. I samband med att han fick barn åkte föräldrarna dit.  Mamman stannade i ett halvår. Bland annat för att ta hand om bebisen och på grund av sjukdom.

Hyresvärden tyckte inte att den yngre sonen och hans fru var inneboende. De ansåg i stället att det rörde sig om olovlig andrahandsuthyrning. Sonen har i flera år betalat hyran för lägenheten. Föräldrarnas inkomster är mycket små och kan enligt värden inte täcka hyreskostnaden. Sonen har också tagit hand om kontakten med hyresvärden då föräldrarna inte pratar svenska.

Lämnade felaktiga uppgifter

Familjen har tidigare ansökt och fått godkänt för en andrahandsupplåtelse av lägenheten. I samband med ansökan menade föräldrarna att de skulle bo utomlands i ett år.

I efterhand har de i stället sagt att de aldrig flyttade utomlands och att andrahandsuthyrningen bara var för syns skull. Vid tillfället ville sonen få hem sin fru till Sverige. Att han stod som hyresgäst trodde de skulle underlätta processen med Migrationsverket.

Dock har de ansökt om att förlänga andrahandsuthyrningen. Då fick de nej av hyresvärden. Hyresvärden ansåg dock att föräldrarna fortsatte ägna sig åt olovlig andrahandsuthyrning och själva inte bor i lägenheten.

Hovrätten ändrade beslutet

Hyresnämnden gav värden rätt och beslutade att familjen skulle flytta ut. Men föräldrarna överklagade till hovrätten som hade an annan syn på saken.

Att familjen tidigare lämnat felaktiga uppgifter tycker hovrätten är besvärande. Men i övrigt anser rätten inte att hyresvärden har kunnat motbevisa att föräldrarna bor i lägenheten, tillsammans med sonen och hans familj. Hovrätten ändrade därför hyresnämndens beslut och lät familjen bo kvar.

Läs också Poliser åtalas för folkbokföringsbrott: ”Visste inte att brottet fanns” Värd vann i hovrätten: Airbnb-man måste genast flytta Tvingas sälja bostadsrätt efter anklagelser om svartuthyrning - styrelsen gick till domstol Använde förfalskat dokument vid andrahandsuthyrning – par i 75-årsåldern sägs upp efter 36 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.