Hundträffen skapar sammanhållning i Rannebergen
Hundträffen stod färdig i april, men den officiella invigningen ägde rum i helgen.
– Det var jättetrevligt, mycket folk och hundar. Bostadsbolaget bjöd på fika, vi hade besök av Djurambulansen och Marie Thunell hade uppvisning med sina hundar, säger Carolina Rydberg.
Allting tog sin början i projektet Vårt Rannebergen, ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, Bostadsbolaget och Göteborgs stad.
På ett möte kom förslaget om en hundlekplats upp. Det ledde till att en grupp hyresgäster bildade en ideell förening och ansökte om boinflytandemedel (se faktaruta).
Carolina Rydberg säger att det var flera skäl som låg bakom önskemålet. Först det rent praktiska behovet av en inhägnad plats där hundar kan springa lösa och leka med varandra.
– Men det är också ett ställe där vi hundägare kan träffas och prata på hemmaplan. Det betyder mycket för sammanhållningen i området, säger Carolina.
Hundträffen är välbesökt och används varje dag. Föreningen har heller inte lagt ner sin verksamhet bara för att anläggningen blivit klar, utan anordnar bland annat hundpromenader i Rannebergen.
I dagsläget är 18 personer medlemmar, varav tre är nya sedan i lördags.
– Framöver ska vi kanske ordna tävlingar. Vi ska också ha ett möte med Bostadsbolaget under hösten och se om vi kan köpa in agilitygrejer. Just nu finns det inte så mycket i inhägnaden, bara ett bord med bänkar. Sedan tar vi gärna emot tips och idéer från boende, säger Carolina Rydberg.
Tio hyresvärdar i Storgöteborg har i dagsläget avtal med Hyresgästföreningen om boinflytande: Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Victoria Park, Balder, Varbergs bostad, Kungälvsbostäder, Stenungsundshem, HSB och Förbo.
Ett flertal andra bolag i regionen saknar avtal, men har ändå pengar öronmärkta för boinflytande i sina områden. Det gäller till exempel Stena Fastigheter och Partillebo.
Willhem är ett exempel på en värd som ”ärvt” tidigare framförhandlade medel när de tagit över fastigheter
Tänk ut en idé om hur du och dina grannar kan påverka ert bostadsområde till det bättre.
Kontakta din lokala hyresgästförening, eller den av regionens 13 hyresgästföreningar som täcker det område du bor i. De hjälper dig att föra idén vidare, oavsett om du är medlem eller ej. Även Hyresgästföreningens regionkontor kan hjälpa till.
Beroende på var du bor är det olika instanser som beslutar om pengarna. Det kan vara en boinflytandekommitté där både hyresvärden och Hyresgästföreningen ingår, eller Hyresgästföreningens regionstyrelse.