Annons

Husen i Husby rasar ihop

Nyheter – Titta så det ser ut. Hyresvärden Svenska Bostäder är säkert medveten om det här, men ingenting händer.Hooman Anvari, 37, pekar uppgivet mot det stora gapet i loftgången ovanför oss. En stor bit av betongen har lossnat och sprickorna sprider sig likt ådror utmed fasaden.– Folk känner sig mindre värda när deras bostadsområde ser ut så här, säger han.​
Vi befinner oss i Husby, ett av Stockholms otaliga miljonprogramsområden. Husen byggdes i början på 1970-talet och har inte renoverats sedan dess. Hooman Anvari flyttade till Husby för tio år sedan och har med egna ögon sett hur fastigheterna förfallit.
I dag är husen slitna och i stort behov av renovering. Tak, isolering, stammar och loftgångar måste rustas upp, men frågan är vem som ska betala?
Politikerna i Stockholm har uppmanat hyresgästerna i Husby att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. Men det skulle inte lösa något, enligt Hooman Anvari. Då skulle de boende först tvingas ta lån för att köpa sina lägenheter och sedan ännu ett lån för att renovera dem, förklarar han.
 
Han hoppas i stället att kommunen, staten och bostadsbolagen skjuter till extra pengar och rustar upp husen. Och det måste göras snart, innan missförhållandena blir för stora och vreden tar över, anser Hooman Anvari.
– I Frankrike har de haft kravaller i förorterna. Om ingenting görs får vi snart något liknande här, säger han.
Hooman Anvari och de andra hyresgästerna i Husby lär dock få vänta. Det finns ännu inget startdatum för renoveringarna meddelar hyresvärden Svenska Bostäder.
 
 

Annons
Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.