Annons

Huset var en dödsfälla – Marjo hemlös efter räddningstjänstens beslut: ”Ingen hjälper mig”

Skellefteå En dag dök räddningstjänsten upp och slog fast att brandrisken var så hög att ingen får bo i huset. Plötsligt blev Marjo Kiviluoma hemlös. ”Jag hittar ingenstans att bo. Ingen hjälper mig”, säger hon.
Marjo Kiviluoma sitter med sin hund i lägenheten som räddningstjänsten dömde ut. Nu har hon blivit hemlös.
Foto: Oscar Broström
Marjo Kiviluoma vet inte var hon ska ställa alla sina saker. Hon oroar sig också för sin och hunden Armanis framtid, nu när hon blivit hemlös.

Det har gått några veckor sedan räddningstjänsten gick in i Marjo Kiviluomas lägenhet.

Under en oannonserad tillsyn gjorde brandinspektörerna bedömningen att risken för brand var så pass stor att de la ett förbud mot uthyrning i huset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För Marjo och de andra hyresgästerna vändes livet upp och ner. Hon är nu hemlös och sover vissa nätter hos sin dotter, andra nätter hos kompisar.

– Men i längden fungerar inte det. De har inte plats för mig, säger hon.

Vi befinner oss i hennes tidigare hem. Hon håller på att plocka ihop sina saker. Lägenheten måste snart vara tom. Hennes dotter Sandra, som bodde i den här lägenheten tidigare, hjälper till.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Marjo klappar sin hund Armani och säger förtvivlat:

– Jag har inte bara mig själv att ta hand om, jag har ju hunden också. Jag tycker att det är förjävligt att jag inte ens fick någon tid på mig.

Plötsligt hemlös: ”Jag är fruktansvärt stressad”

Marjo har ringt alla hyresvärdar i Skellefteå hon känner till, men ingen har någon lägenhet åt henne. Hon tycker att kommunen borde hjälpa henne, inte minst eftersom det var myndigheternas beslut som satte henne i den här sitsen.

– Lägenheten borde redan vara tom, men jag får ingen hjälp. Jag vet inte ens var jag ska ställa mina saker.

Vad vill du att kommunen ska göra?

– Jag vill att de ska hjälpa mig att hitta någonstans att bo. Det är ju inte jag som har gjort något fel, men det är jag som blir av med mitt hem.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Vad tycker du om räddningstjänstens beslut?

– Jag tycker att det är överdrivet.

Hur mår du i allt det här?

– Oj, vad jag är orolig. Jag är fruktansvärt stressad. Men jag måste försöka vara stark ändå. Jag har ju barnbarn och barn och jag vill väl inte visa hur orolig jag faktiskt är.

Annons
Huset som stängdes ned, vilket gjorde att Marjo blev hemlös.
Huset som stängdes ned.

Huset i Skelleftehamn har i över tio år använts som hyreshus.

När vi besöker fastigheten bor flera personer fortfarande kvar. Om hyresgästerna inte snart flyttar ut kan räddningstjänsten utkräva ett vite från hyresvärden. Hyresvärden Dan Lundgren har sagt upp avtalet med alla sina hyresgäster och räknar med att de flyttar ut.

– Två har redan flyttat ut och tre till gör det snart, säger han.

Vad säger du om beslutet från räddningstjänsten?

– Det vill jag inte kommentera.

Varför inte?

Här avbryts samtalet då hyresvärden lägger på luren.

Granskning: Extremt ovanligt beslut

Att räddningstjänsten stänger ner ett hyreshus är mer än sällsynt.

Vi har frågat Sveriges 137 räddningstjänster hur många gånger sedan 2019 de har lagt ett förbud mot uthyrning i ett flerbostadshus. 92 av dem har återkopplat och i de flesta fall är svaret noll.

Flera räddningstjänster uppger att det inte är ovanligt att de lägger förbud mot lokaler, utrymmen och fastigheter som aldrig varit avsedda för människor att bo i. Men att lägga ett förbud mot uthyrning i ett helt flerbostadshus, vilket skedde i Skelleftehamn, är något annat.

Bara ett fåtal räddningstjänster svarar att de har lagt ett sådant förbud.

När Hem & Hyra granskar dessa ärenden visar det sig att förbuden i regel gäller delar av en fastighet, det vill säga ett enskilt vindsutrymme eller delar av en källare, och inte hela huset.

I vår kartläggning hittar vi bara ett motsvarande fall i Sverige sedan 2019, lagt i Halmstad, där ett helt flerbostadshus blev omfattat av ett förbud mot uthyrning.

Ett rum med felaktig elinstallation.
Räddningstjänsten har bland annat synpunkter på elinstallationen i huset.

När räddningstjänsten i Skellefteå gick in i huset i fann man flera brister.

  • Byggnaden saknade brandcellsindelning mellan boenden. Det innebär att en brand enklare sprider sig i huset.
  • Det fanns inga brandvarnare och inga utrymningsvägar.
  • Förhöjda brandrisker så som ej fackmannamässiga elinstallationer.

Daniel Haarala på räddningstjänsten menar att beslutet var nödvändigt.

Annons

– Människor skulle skada sig eller dö om det uppstår en brand i huset.

Vilken hänsyn kan ni ta till att hyresgästerna blir av med sitt hem?

– Vi kan inte ta för mycket hänsyn till det. Då kan man ju bo hur brandfarligt som helst för att det innebär tak över huvudet.

Hyresgästföreningen kritiserar kommunen

Marjo Kiviluoma har kontaktat Hyresgästföreningen, som i sin tur medlat med hyresvärden. Det har gett Marjo mer tid för att flytta ut sina saker.

Mycket mer kan de inte göra, enligt juristen Olivia Lundgren.

– Det blir en svår situation. Kommunen har egentligen inget ansvar att erbjuda ett nytt boende om de bedömt att ett hus är obeboeligt. Hyresvärden har inte heller något ansvar att erbjuda ett nytt boende.

Vad händer med besittningsskyddet i detta läge?

– Den försvinner i och med att lägenheten inte betraktas som ett boende längre.

Hem & Hyra har sökt Skellefteå kommun för en intervju, men de vill inte kommentera ärendet.

”Generellt gäller att drabbade kan kontakta kommunen som då alltid gör en individuell bedömning om rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen”, skriver presschefen i ett mejl.

Tillsynen mot hyreshuset var en del i ett systematiskt arbete från myndigheterna i Skellefteå för att hitta olämpliga bostäder, främst kopplat till alla gästarbetare som befinner sig i kommunen.

Hyresgästföreningen tycker att kommunen borde kunna hjälpa hyresgäster som hamnar i kläm.

– Har man gjort den typen av tillsynsarbete borde det finns en plan för vad man gör om man hittar boenden som inte är trygga, säger Olivia Lundgren.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd
Länkar Läs mer här

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.