Annons

Hyr ut till dansare – hotas av vräkning

Nyheter "Betala 600 kronor per vecka, annars blir du uppsagd!" Den kände affärsmannen hotar hyresgäster som vill hyra ut rum. Utan grund, enligt Hyresgästföreningen.

Den lilla bruksorten Herräng i norra Uppland invaderas varje sommar av tusentals dansare från hela världen. Sedan 80-talet hålls världens största swingdansläger här i juli månad. En del av deltagarna brukar hyra in sig hos privatpersoner på orten.

Nu har hyresvärden Nordros, med den före detta finansmannen Rickard Björklund i spetsen, tröttnat. Han säger sig veta att åtminstone en hyresgäst hyr ut till sex dansare för 12 000 kronor per vecka.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är en extrem exploatering av våra hyresrätter som har provocerat fram en reaktion. Vattenkonsumtionen ökar med 150 procent och elförbrukningen med 100 procent under de här veckorna. Men i stället för att säga att de inte får hyra ut, säger vi att de måste söka tillstånd och då vill vi ha en liten ersättning. De som inte ställer upp på det är giriga och osolidariska med de andra hyresgästerna, säger han.

I fjol försökte företaget få hyresgästerna att betala avgiften frivilligt, men i år har man satt ett hot bakom. I ett brev till hyresgästerna skriver värden: ”Vi kommer att mycket noga följa upp vilka som hyr ut. Visar det sig att uthyrning görs utan tillstånd kommer hyreskontraktet omedelbart att sägas upp.”

– Vi är snälla människor som vill komma överens med våra hyresgäster, men det har inte fungerat. Därför kommer vi att inta en hårdare attityd. Vi har inga problem med att driva det här till hyresnämnden, säger Rickard Björklund.

Läs ocksåMisshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning

Vräkningshotet gäller också dem som bara hyr ut en eller ett par sägar, enligt honom. Men enligt hyreslagen har man rätt att ha inneboende utan tillstånd från värden.

Annons

– Det är bara om man ska hyra ut lägenheten i andra hand som det krävs tillstånd. Om man själv bor kvar i lägenheten och hyr ut en del av den, behövs inget tillstånd. Det är huvudregeln, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Enda undantaget är om uthyrningen medför ”men” för hyresvärden. Susanna Skogsberg säger att det kan handla om ifall de inneboende är störande, om det i praktiken handlar om hotellverksamhet, eller andra extrema förhållanden. Däremot knappast om det bor ett par extra personer i en lägenhet under några veckor. 

Läs ocksåHar hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

I vilket fall som helst får hyresvärden inte ta ut extra pengar för att ge tillstånd att hyra ut delar av eller hela lägenheten. 

– Hyran är framförhandlad med Hyresgästföreningen. Om hyresvärden försöker ta ut en högre hyra är det ett brott mot förhandlingsordningen. Om de tycker att förbrukningen av vatten och el blir så mycket högre, så får de också presentera siffror, som vi kan granska i en förhandling. Annars blir hyresgästerna helt utlämnade till hyresvärdens godtycke, säger Susanna Skogsberg.

Rickard Björklund säger att han kommer att ta upp det i förhandlingarna i höst. Men han vill inte se avgiften som en hyreshöjning.

Annons

– Den har inte med hyran att göra, utan är en avgift för att administrera alltihop. De avgifter vi får in täcker inte alls kostnadsökningarna på grund av uthyrningen, men den kanske gör det lite trögare att hyra ut.

Flera hyresgäster i Herräng står nu inför ett dilemma. Danslägret har redan pågått i en vecka och många rum är sedan länge uppbokade. Några har valt att betala avgift för att få tillstånd, andra inte. 

– Vårt råd är att söka tillstånd – men inte betala avgiften – om man ska hyra ut hela lägenheten. Om man ska ha inneboende behöver man inte söka tillstånd, men man ska tänka på hur hyresgästerna sköter sig och man ska bo där själv, säger Anna Hallberg, jurist på Hyresgästföreningen i Aros-Gävle.

För dem som redan har betalat ska Hyresgästföreningen underöka möjligheten att få tillbaka avgiften. Eventuell kan det också leta till att hyresvärden måste betala skadestånd till Hyresgästföreningen för brott mot förhandlingsordningen.

Fakta: Tillstånd till uthyrning

Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand krävs tillstånd från hyresvärden.
Om du vill hyra ut en del av lägenheten medan du själv bor kvar och vistas i lägenheten, behövs inget tillstånd.
Om det uppstår ”men” för värden när du har inneboende, kan värden motsätta sig uthyrningen.
Om din uthyrning är alltför omfattande och inte avslutas direkt efter tillsägelse från hyresvärden, kan hyresavtalet sägas upp, men om problemen är ”av ringa betydelse” förverkas inte hyresrätten.

Källa: Hyreslagen, En kommentar, Leif Holmqvist och Rune Thomsson.

Läs också Så vill regeringen stoppa överfulla "madrasslägenheter" - nu införs tuffare regler mot inneboende Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.