Annons

Hyra lägenhet ”för att koppla av” inte skäl nog för att få behålla den

Halmstad Att bo i en lägenhet och hyra en annan ”för att koppla av” är inte skäl nog för att få behålla den. Det menar hyresnämnden. Kvinnan i Halmstad måste flytta.
Foto: Petra Martinsson/Gry Ellebjerg
Kvinnan förlorar kontraktet på den mindre lägenheten, en etta med kokvrå,

Enligt hyreslagen kan man i vissa fall hyra och bo i en lägenhet samtidigt som man också hyr en annan. Men när kvinnan i Halmstad berättade för hyresnämnden om sin situation var argumenten enligt nämnden inte tillräckliga och beslutet blir enligt hyresvärdens önskemål.

Omständigheterna är att kvinnan bor med sin make och gemensamma barn i en lägenhet i Halmstad. Samtidigt hyr hon sedan 2013 en mindre lägenhet. Enligt kvinnan mår hon ibland psykiskt dåligt och behöver vara ifred. 3-4 gånger i månaden är hon i den mindre lägenheten ”för att koppla av”. Hyresvärden har sagt upp kvinnan och saken har drivits till hyresnämnden

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Detta var hyresnämndens slutsatser:

Ibland och under vissa omständigheter kan det finnas behov av en ”skyddsvärt” komplementbostad, enligt praxis i huvudsak för studier eller arbete på annan ort. Komplementbostaden ska användas 2-3 gånger i veckan eller cirka 80 dagar på ett år. Det ska inte vara pendlingsavstånd mellan bostäderna.

Annons

Ett behov av en komplementbostad kan också handla om personliga skäl, exempelvis om en förälder tar hand om ett sjukt barn och har ett mycket stort behov av att regelbundet vila upp sig.

Läs ocksåDärför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivånEn tredelad bild med en leende äldre kvinna, sedlar och en röd och en grön pil som pekar åt varsitt håll, samt en äldre man med allvarlig uppsyn.

Halmstadkvinnans motiveringar till sitt behov av en komplementbostad räcker inte för att det ska rymmas inom lagens ramar. Det är också pendlingsavstånd mellan lägenheterna och hon vistas i den för sällan.

Ytterligare en omständighet som försvårade för kvinnan var att i den mindre lägenheten bor också en annan person som enligt hyresgästen är inneboende.

Annons

Nämnden konstaterar att de ovan nämnda skälen om komplementbostad räcker till att ge hyresvärden rätt att säga upp kvinnan men att det också är fel att säga att hon har en inneboende. Personen bor i lägenheten självständigt och såldes handlar det om otillåten andrahandsuthyrning.

Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.
Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.