HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyra lägenhet ”för att koppla av” inte skäl nog för att få behålla den

Halmstad Att bo i en lägenhet och hyra en annan ”för att koppla av” är inte skäl nog för att få behålla den. Det menar hyresnämnden. Kvinnan i Halmstad måste flytta.
Foto: Petra Martinsson/Gry Ellebjerg
Kvinnan förlorar kontraktet på den mindre lägenheten, en etta med kokvrå,

Enligt hyreslagen kan man i vissa fall hyra och bo i en lägenhet samtidigt som man också hyr en annan. Men när kvinnan i Halmstad berättade för hyresnämnden om sin situation var argumenten enligt nämnden inte tillräckliga och beslutet blir enligt hyresvärdens önskemål.

Omständigheterna är att kvinnan bor med sin make och gemensamma barn i en lägenhet i Halmstad. Samtidigt hyr hon sedan 2013 en mindre lägenhet. Enligt kvinnan mår hon ibland psykiskt dåligt och behöver vara ifred. 3-4 gånger i månaden är hon i den mindre lägenheten ”för att koppla av”. Hyresvärden har sagt upp kvinnan och saken har drivits till hyresnämnden

Läs ocksåHalva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja

Detta var hyresnämndens slutsatser:

Ibland och under vissa omständigheter kan det finnas behov av en ”skyddsvärt” komplementbostad, enligt praxis i huvudsak för studier eller arbete på annan ort. Komplementbostaden ska användas 2-3 gånger i veckan eller cirka 80 dagar på ett år. Det ska inte vara pendlingsavstånd mellan bostäderna.

Ett behov av en komplementbostad kan också handla om personliga skäl, exempelvis om en förälder tar hand om ett sjukt barn och har ett mycket stort behov av att regelbundet vila upp sig.

Läs ocksåHundkiss tvingar kvinna till flytt - så motiveras beslutet

Halmstadkvinnans motiveringar till sitt behov av en komplementbostad räcker inte för att det ska rymmas inom lagens ramar. Det är också pendlingsavstånd mellan lägenheterna och hon vistas i den för sällan.

Ytterligare en omständighet som försvårade för kvinnan var att i den mindre lägenheten bor också en annan person som enligt hyresgästen är inneboende.

Nämnden konstaterar att de ovan nämnda skälen om komplementbostad räcker till att ge hyresvärden rätt att säga upp kvinnan men att det också är fel att säga att hon har en inneboende. Personen bor i lägenheten självständigt och såldes handlar det om otillåten andrahandsuthyrning.

Läs ocksåDärför har värden sagt upp alla hyresgäster - infekterad konflikt med stora pengar på spel
Läs också Hög medelålder bland dem som beslutar i hyrestvister Patrik tror att mångfalden kan öka i hyresnämnden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.