HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyran förblev obetald – stora skulder för dödsbo

Kalmar De obetalda hyrorna sedan mars förra året är uppe i över 70 000 kron­or. Under tiden har ingen bott i lägenheten eftersom hyresgästen är avliden. Men skulden tickar på.
Foto: Linda Alfons
Sista bostaden. När en anhörig dör är det mycket viktigt att säga upp hyreskontraktet. Gravarna på bilden har ingen anknytning till texten.

Det är ett år sedan dödsfallet, men kontraktet sades aldrig upp.

– Vi fick inte reda på att hyres­gästen dött. Sättet vi fick reda på det var att det inte kom några pengar, berättar Fredrik Edlund, regionchef för Rikshem region öst där Kalmar ingår.

Läs ocksåGrannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen

Hyresvärden fick först kontakt, men efter det gick det inte att nå någon anhörig till dödsboet. Och någon uppsägning av lägen­heten kom aldrig. I oktober skickade Rikshem en uppsägning av
hyreskontraktet. Samtidigt ansökte de om att kontraktet skulle upphöra hos hyresnämnden.

Inget från dödsboet hördes av och till slut var hyresnämnden tvungen att sköta delgivningen av ansökan genom en stämningsman. Vid nämndsammanträdet var bara hyresvärdens representant närvarande, dödsbodel­ägaren kom inte. Beslutet blev att hyreskontraktet skulle upphöra 31 januari i år.

Sedan hyresgästen dog har inte en enda hyra blivit betald. Varje mån­ad har skulden ökat för att nu vara över 70 000 kronor.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

– Dödsboets släkt har egentligen ingen skyldighet att betala skulder som personen hade, men det normala är att de anhöriga försöker göra rätt för sig. Om det inte finns några pengar i dödsboet får vi stå för förlusten, säger Fredrik Edlund.

Om ingen tömmer lägenheten blir det Rikshem som måste göra det. Och ytt­erligare en faktura skickas till dödsboet.

– Om det nu blir vi som tömmer, ska vi försöka nå dödsboets släkt en sista gång och erbjuda dem att hämta sakerna.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Hur vanligt är det här?

– Det är väldigt, väldigt sällan. Rikshem har funnits i fyra år och ingen på kontoret minns att man haft något liknande ärende. Men det är inte helt ovanligt att ett dödsbo inte har några pengar.

Hur länge väntar ni med uppsägning?

– Det är nog lite olika. Alla bostadsföretag anlitar inkassobolag. Först blir det påminnelse och sen inkasso.

Då hinner det rinna iväg några månader bara där …

– I det här fallet tror jag att det rann iväg lite längre än normalt för vi fick kontakt med den avlidnes barn som lovade att tömma lägenheten. Eftersom det handlar om dödsfall och ofta en väldigt jobbig situation så försöker vi vara så trevliga och tillmötesgående som det går och hoppas att det ska lösa sig på bästa sätt. Men sen hände ingenting, trots att vi faktiskt fick tag på sonen ytterligare en gång.

Fotnot: Hem & Hyra har sökt dödsbodelägaren som först var positiv till en intervju men sedan inte gick att nå.

Fakta: Att tänka på vid dödsfall

Bostaden

Säg upp hyreskontraktet. Görs det inom en månad efter dödsfallet gäller en månads uppsägningstid. Därefter gäller vanlig uppsägningstid, tre månader.
Säg upp avtal för el, telefon/mobil, tv och internet.

Post

Säg upp prenumerationer.
Säg upp föreningsmedlemskap.
Skaffa vårdnadsintyg genom begravningsbyrån. Det behöver du för att kunna hämta ut paket i den dödes namn och betala räkningar.
Sätt upp ”nej tack till reklam”.
Anmäl eftersändning till Svensk adressändring.

Övrigt

Säg upp försäkringar.
Stoppa autogiron.
Vattna blommor.
Töm sopor, kylskåp och brevlåda.
Dödsfallet registreras automatiskt hos myndigheter som berörs genom att läkaren sänder dödsbeviset till Skattemyndigheten.
Begravningsbyrån kan hjälpa till med en checklista för vad som är viktigt att tänka på vid ett dödsfall.

Källa: Fonus

Läs också Bombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt" Kenneth kan förlora sitt bibliotek - enligt hyresvärden är det han kallar hem en lokal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.