Hyran i nya bostäder ska utredas
När nya hyresbostäder byggs har värden möjlighet att frångå det vanliga bruksvärdessystemet och förhandla fram en hyra som inte jämförs med likvärdiga bostäder och som ligger mer eller mindre fast under 15 år. Undantaget infördes för tio år sedan, kallas presumtionshyra och innebär i regel hyror som står högt över det övriga bostadsbeståndet.
Syftet med presumtionshyrorna var att förbättra förutsättningarna att bygga nya hyresrätter, men fastighetsägare har uttryckt oro för vad som ska hända med hyrorna när presumtionstiden är över.
Under torsdagen tillsatte regeringen en utredning som ska se över hur väl modellen för presumtionshyror fungerar och hur den kan ändras för att göra det möjligt att bygga fler hyresrätter.
– Det är viktigt att fastighetsägare och byggherrar inte känner sig hindrade av det hyressättningssystem vi har idag. Jag tror att det finns utrymme att finslipa på regeln om presumtionshyra och därmed göra det möjligt att ännu fler hyresrätter byggs, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.
Utredaren ska bland annat lämna förslag på hurfastighetsägaren bör skyddas när presumtionstiden går ut samt om det ska vara möjligt att ändra hyran under löpande presumtionstid.
Hyresgästföreningen, som var med och tog fram systemet, har riktat kritik mot att presumtionshyrorna ofta blir för höga. Tanken var att de skulle tillämpas enbert i undantagsfall, men en undersökning från i somras visar att presumtionshyror är mer regel än undantag vid nyproduktion.
Utredningen ska redovisas senast den 31 juli 2017.