HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrde extra lägenhet i 24 år – sägs upp

Göteborg Mannen hyrde ettan som extralägenhet och har även hyrt ut den i andra hand. Först till sin dotter, sedan till sin dotterdotter. Han hävdar att den förre hyresvärden gav honom tillstånd till detta 1996. Nu sägs han upp.
Foto: Alexas_Fotos/Pixabay
Mannen har använt enrummaren för övernattning och som skrivarlya när han undervisat på universitetet. Dessutom har hans barn och barnbarn haft den som studentlägenhet. Enligt mannen var allt detta godkänt av den förre hyresvärden. Men den nuvarande fastighetsägaren säger sig aldrig ha gått med på arrangemanget.

Beslutet i Göteborgs hyresnämnd handlar om en etta på 29 kvadratmeter, belägen på en central adress i staden.

Enligt hyresgästen, som hyrt den sedan 1996, hade han en överenskommelse med den dåvarande fastighetsägaren att han hyrde lägenheten som en utvidgning av sin familjebostad. Överenskommelsen skulle även gälla att andra familjemedlemmar kunde bo i ettan.

Läs ocksåFyrbarnspappan misshandlade tidningsbud – familjen riskerar vräkning

Mannen har genom åren använt lägenheten för övernattning när han undervisat på universitetet, som skrivarlya och som förvaringsplats för sitt forskningsmaterial. Han har aldrig haft den som huvudsaklig bostad. Sedan sju år bor han i en annan stad.

Dessutom har mannen hyrt ut lägenheten i andra hand. Först till sin dotter när hon studerade, de senaste fyra åren även till sin dotterdotter när hon läst på universitetet. De har då delat på hyran.

Nu hoppades mannen att dotterdotterns kusin skulle bli nästa person att få bo i lägenheten.

Läs ocksåHyrde ut 22 gånger - "Superhosten" på Airbnb förlorar sitt hyreskontrakt

Den förre fastighetsägaren har skriftligt intygat till hyresnämnden att det funnits en överenskommelse. Men den nuvarande hyresvärden har aldrig gått med på någon sådan, eller godkänt att mannen bor på annan ort och låter barn och barnbarn använda lägenheten.

Den nuvarande fastighetsägaren vill därför säga upp mannen. Detta eftersom han för det första inte har behov av lägenheten, då han har sin bostad ordnad på annan plats, för det andra har hyrt ut den olovligt i andra hand.

Hyresnämnden konstaterar att det är tillåtet att hyra en extra lägenhet på annan ort. Men då ska den anses vara ett ”nödvändigt bostadskomplement”, och används regelbundet för exempelvis arbete eller studier. Enligt praxis ska lägenheten då minst användas av hyresgästen 80–100 dygn per år.

Läs ocksåReste på semester istället för att betala hyran – hotas av vräkningFlygplan i luften

Enligt egen uppgift har inte mannen använt ettan så mycket. Därför ska han inte anses ha behov av den.

Att en tidigare hyresvärd för 24 år sedan givit tillåtelse till att mannens familj använder lägenheten som extralägenhet, gör inte att detta automatiskt fortsätter gälla om någon annan köper huset.

Därför får den nuvarande hyresvärden tillstånd av hyresnämnden att säga upp mannen.

Beslutet kan överklagas fram till den 6 april.

Läs också Ny dom: Hyrde svart men får ändå rätt till socialbidrag Nya lagar testade i hovrätten – Airbnb-uthyrare sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.