Annons

Hyrde ut 44 gånger via Airbnb – slapp vräkning på grund av diagnos

Nyheter Kvinnan i Karlstad har svårt med impulskontroll och konsekvenstänkande, vilket gör att hon behöver hjälp i vardagen. På grund av detta vore det oskäligt att hon förlorade kontraktet efter att ha använt Airbnb, ansåg hyresnämnden. Det höll hovrätten inte med om.

Under loppet av 14 månader hyrde den 33-åriga kvinnan i Karlstad ut sin enrummare 44 gånger via Airbnb. Priset per natt varierade mellan 400 och 500 kronor – nästan tre gånger så mycket som hon själv betalade i hyra.

Under sommarmånaderna var lägenheten uthyrd i snitt nästan varannan dag, medan hon själv bodde hos sina föräldrar eller sin pojkvän.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När värden KBAB insåg i vilken omfattning lägenheten använts av främmande människor fick kvinnan ett brev om uppsägning.

I normala fall är det här historien tar slut. Kvinnan hade både hyrt ut utan lov och tagit ut en oskälig hyra, dessutom under hotelliknande former – tydliga grunder för uppsägning.

Till sitt försvar hävdar kvinnan att hon inte förstod att verksamheten var olaglig, eftersom det inte stod något om detta på Airnbs hemsida. Hon trodde också att det faktum att hon inte skrev något kontrakt med gästerna samt lämnade kvar möblemang och ägodelar innebar att det inte rörde sig om andrahandsuthyrning. Dessutom behövde hon behövde tjäna extra pengar.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Svårt med impulskontroll

Men en annan förklaring vägde ännu tyngre i hyresnämnden. På grund av en psykiatrisk diagnos uppger hon sig ha svårt med impulskontroll och konsekvenstänkande, varför hon behöver hjälp att hantera sin vardag.

Annons

Denna förklaring, kombinerat med att värden aldrig skickade någon varning om att vidta rättelse, gjorde att hyresnämnden valde att låta henne behålla kontraktet. Trots att hon genom uthyrningen ansågs ha åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst på ett allvarligt sätt.

Enligt Roland Sjölin, jurist på Hyresgästföreningen, är det inte ovanligt att rätten tar hänsyn till ett eventuellt sjukdomstillstånd när hyresgäster felat. Hur vanligt är dock svårt att säga.

Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

– Jag tror inte att det finns någon sådan statistik. Men man gör ju en sammanvägning av samtliga faktorer i en sådan här bedömning, så det kan absolut spela in.

För den 33-åriga kvinnan blev lyckan dock kortvarig. Värden överklagade till hovrätten – som gör en betydligt strängare bedömning. Varken funktionshinder eller att värden inte skickat någon varning ändrar det faktum att hon brutit mot lagen.

”Det har blivit strängare”

Hovrätten pekar på att reglerna för andrahandsuthyrning skärptes för snart tre år sedan och att hyresvärden i de flesta fall kan säga upp kontraktet utan att skicka en så kallad anmodan att vidta rättelse.

Kvinnans uthyrning är att likna med hotellverksamhet och hon ska därför inte ha rätt att bo kvar.

Annons

Roland Sjölin konstaterar att det inte är ovanligt att domstolar gör olika bedömningar, och att praxis för uthyrning i andra hand har blivit mycket hårdare.

– Nu ser man mer direkt på hur många tillfällen bostaden hyrts ut och hur länge det pågått. Då spelar de andra delarna en mindre roll.

Han beklagar att hovrätten inte såg till alla omständigheter i det aktuella fallet.

– Det har som sagt blivit strängare. Man bör helt enkelt inte hyra ut via Airbnb under hotelliknande former.

Läs också Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.