Annons

Hyrde ut bostadsrätter utan lov – tvingas sälja lägenheterna och betala över 800 000

Stockholm Bostadsrättsägare hyrde ut sina lägenheter i andra hand utan tillåtelse från bostadsrättsföreningen. Det slutade med att de blev avhysta och tvingas sälja sina bostäder samt betala rättegångskostnader på hundratusentals kronor. "Vi kommer försöka sälja lägenheten eftersom vi varken får eller vill bo kvar", säger en bostadsrättsägare på Östermalm.
Hus Östermalm och Pengar
Foto: Kenneth Samuelsson/Kristina Wahlgren
Andrahandshyresgästen på Östermalm får bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst och kräver nu en rejäl hyressänkning.

Hem & Hyra har skrivit otaliga artiklar om hyresgäster som blir av med sina lägenheter efter att de hyrt ut den olovligt, inte sällan till rejäla överhyror. Men att en bostadsrättsägare blir avhyst av samma skäl är ovanligt.

Men flera färska domar i såväl tingsrätt som hovrätt visar att bostadsrättsägare som har hyrt ut sin lägenhet utan tillåtelse tvingas sälja sin lägenhet och flytta. De tvingas också betala saftiga rättegångskostnader.

Ett exempel är ett östermalmspar som köpte en lokal som gjorts om till bostad på 75 kvadratmeter för 6,5 miljoner under 2017.
Sedan dess har paret och föreningen varit oense om det mesta enligt handlingar i hovrätten.

Bostadsrättsföreningen hävdar att paret har hyrt ut sin lägenhet i andrahand trots att de fått nej av bostadsrättsföreningen och sade därför upp paret. Paret hävdar å sin sida att de enligt ett gammalt upplåtelseavtal har rätt att hyra ut lägenheten i andrahand. Samtidigt upptäcktes en vattenskada i lägenheten kort efter inflytt och en del av tvisten har handlat om vem som ska betala renoveringen av lägenheten.

Det slutade med att bostadsrättsföreningen fick rätt i såväl tingsrätten som hovrätten.

Notan slutar på 1,4 miljoner för bostadsrättsägaren

I en färsk dom slår hovrätten fast att paret har förverkat nyttjanderätten till lägenheten och genast ska flytta. De ska också ersätta bostadsrättsföreningen med 894 087 kronor som föreningen lagt ut på att åtgärda skadan i lägenheten. Utöver det ska paret betala föreningens rättegångskostnader på totalt 563 313 kronor.

En av bostadsrättsägarna berättar att det har slagit hårt mot parets ekonomi och att de nu funderar på om de ska försöka få prövningstillstånd och överklaga domen till Högsta Domstolen.

– Det här är en hemsk situation på alla vis som har pågått i flera år. Vi kommer att försöka sälja lägenheten eftersom vi varken får eller vill bo kvar. Förhoppningsvis har den gått upp lite så vi går plus minus noll när alla kostnader är betalade. Vi har också betalat dubbla boendekostnader i perioder, säger personen som vill vara anonym.

Men Östermalmsparet är inte ensamma om att bli borttvingade från sina lägenheter på grund av olovlig andrahandsuthyrning.

Södermalmsbo tvingas betala 124 000

Hem & Hyra har i en genomgång hittat totalt sex bostadsrättsägare i Stockholms län som blivit avhysta från sina bostadsrätter under 2022 och 2023 efter att de hyrt bostäderna olovligt i andrahand. Fem av dem får tvångsälja sina lägenheter, en bostadsrättsägare får bo kvar om personen betalar 80 000 kronor till bostadsrättsföreningen.

Ett exempel är en bostadsrättsägare på Södermalm som enligt en färsk tingsrättsdom förlorade mot sin bostadsrättsförening.
Bostadsrättsföreningen hävdade att bostadsrättsägaren hyrde ut sin lägenhet olovligen och skickade en rättelseanmaning till bostadsrättsägaren. Men bostadsrättsägaren menade att hon inte alls hyrde ut lägenheten utan att hon hade en person inneboende.

Det slutade med förlikning i Stockholms tingsrätt där parterna kom överens om att bostadsrättsinnehavaren har på sig fram till 9:e juni att sälja sin bostadsrätt och flytta. Bostadsrättsinnehavaren ska också betala bostadsrättsföreningens rättegångskostnader på 124 000 kronor.

Ett beslut som bostadsrättsägaren är rejält missnöjd med.

– Det är fruktansvärt illa skött det här. Jag blir tvingad att sälja och jag ger upp nu och kommer att sälja eftersom jag vantrivs här nu, säger personen som vill vara anonym.

Fakta: Fler bostadsrättsägare som kastas ut efter svartuthyrning

Brandbergen. En bostadsrättsägare hyr ut sin tvårummare olovligt i två år medan han jobbar utomlands. Mannen har fått tre rättelseanmaningar där bostadsrättsföreningen kräver att han slutar med uthyrningen, men trots det fortsätter mannen hyra ut sin lägenhet till en familj. När ärendet ska avgöras i Södertörns tingsrätt dyker mannen inte upp och tingsrätten beslutar därför enligt en tredskodom att bostadsrättsägaren genast ska sälja och flytta. Han döms också att betala föreningens rättegångskostnader på 11 550 kronor.

Järfälla. En bostadsrättsägare har haft tillåtelse av bostadsrättsföreningen att hyra ut lägenheten i andrahand i perioder. Men 2020 avslog föreningen ansökan, men kom ändå under 2021 på att lägenheten hyrdes ut i andrahand utan tillstånd. När bostadsrättsägaren fortsatta hyra ut trots flera rättelseanmaningar så stämde bostadsrättsföreningen kvinnan och krävde att hon ska avhysas. Attunda tingsrätt beslutade att hon genast skulle flytta från bostadsrätten, annars kan avhysning ske på bostadsrättsägarens bekostnad. Enligt handlingarna har bostadsrättsägaren varit folkbokförd i en lägenhet i Årsta sedan 2018. Bostadsrättsägaren ska ersätta bostadsrättsföreningen rättegångskostnader på 37 738 kronor och sälja lägenheten och flytta.

Märsta. Paret köpte en bostadsrätt i Märsta under 2022, men det visade sig att de aldrig flyttade in utan att tre andra personer flyttade in i bostadsrätten. När bostadsrättsföreningen upptäckte att ”fel” personer flyttat in såg de att köparna bodde i en annan lägenhet i Järfälla. Den olovliga uthyrningen slutade med att bostadsrättsinnehavarna blev uppsagda av föreningen. Tvisten slutade med en förlikning i Attunda tingsrätt där det slogs fast att bostadsrättsinnehavarna ska ersätta bostadsrättsföreningen med 80 000 kronor, sker inte detta senast 1 mars 2023 ska bostadsrättsinnehavarna flytta från lägenheten.

Vårby. Bostadsrättsägaren har hyrt ut sin trerumslägenhet i Vårby olovligt i flera år till fem olika personer. Samtidigt har bostadsrättsägaren varit folkbokförd i en annan bostadsrätt i Märsta som han också äger. När personen inte slutade hyra ut lägenheten olovligt trots krav från bostadsrättsföreningen blev han uppsagd. Bostadsrättsägaren hävdar att flera av personerna varit inneboende, några bara skrivna på adressen. Hans förklaring till att han har två bostäder är att han arbetar på olika platser i Stockholm. Södertörns tingsrätt slog fast att nyttjanderätten till bostadsrätten är förverkad på grund av den olovliga andrahandsuthyrningen och att bostadsrättsägaren ska flytta från lägenheten och betala föreningens rättegångskostnader på 127 800 kronor.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.