Annons

Hyrde ut lägenhet som tjänstebostad – nu vräks företagaren

Borås Mannen menar att han har så många lägenheter han vill. Han nekar till att ha hyrt ut sin hyrestvåa som personalbostad och vill absolut ha den kvar – han vistas i lägenheten då och då. Men hyresnämnden går på värdens linje och säger upp boråsaren. Han får nöja sig med sin femrummare i en annan stadsdel.
Foto: Magnus Åsblad
Hyres- och arrendenämnden i Göteborg.

Företagaren har hyrt lägenheten i centrala Borås i flera år, men inte bott där själv enligt hyresvärden. I stället har han upplåtit den till anställda i företaget som han äger. Det har varit stökigt och oväsen som påverkat grannarna. De har klagat på spring och oro, men har sedan känt sig hotade av mannen som stått för kontraktet och som nu blivit uppsagt.

I handlingarna från hyresnämnden står att läsa att flera grannar har berättat om problemen, men att de sedan inte vågat vittna. Enligt dem har mannen som står på kontraktet till hyreslägenheten varit så hotfull och obehaglig att de inte vågat driva ärendet vidare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden anser det styrkt att företagaren inte själv bott i lägenheten utan att han hyrt ut den i andra hand till sin personal. Bland annat har en person varit folkbokförd på adressen, men företaget har betalat hyran. Det anser nämnden vara bevis på att tvårummaren använts som personalbostad.

Annons

Företagaren säger att han har flera bostäder, både i Sverige och utomlands och menar att han kan ha hur många bostäder han vill. ”Det finns ingen lag som hindrar det”, svarar han hyresnämnden. Han äger en bostadsrätt med fem rum i en annan del av Borås där han bor tillsammans med sin sambo sedan många år. Ändå menar han att han vistas i den aktuella två rummaren ibland. Han har haft inneboende, men nekar till att ha hyrt ut den.

Men hyresnämnden ger värden rätt och boråsaren ska lämna lägenheten.

Annons
Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

 

Fakta: Regler för andrahandsuthyrning
  • Lagtexten förtydligar att andrahandshyran inte får vara högre än hyresgästens egen hyra med eventuellt tillägg för möbler (max 15 procent) och faktiska kostnader för exempelvis el och bredband.
  • Om en för hög hyra tas ut kan hyresgästen förlora sitt kontrakt utan att hyresvärden behöver skicka en varning i förväg. Hyresgästen får inte chans att rätta sig.
  • Andrahandshyresgästen kan kräva tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden, jämfört med ett år i dag.
  • Den som hyr ut utan tillåtelse från hyresvärden kan också förlora kontraktet utan förvarning eller chans till rättelse.
  • Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.
Läs också Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt" Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.