Annons

”Hyregästföreningen är Sossarnas kamporganisation”

Örebro En central lägenhet ska ha än högre hyra än den i ytterområden. Det tycker Staffan Werme (FP). Men hur mycket kan han inte säga.

I ett förslag till Öbo:s styrelse som presenterades förra veckan skulle ett nytt sätt att bedöma hyran klubbas. Hyressättningssystemet kallas ”Poängen” och där skulle ett antal faktorer som hiss, kakelugn, balkong, stukaturer och läge ge plus eller minus på boendet som sedan i sin tur påverkar hyran.

Men som Hem & Hyra tidigare berättat skrev FastighetsägarnaMittNord som företräder de privata hyresvärdarna ett brev till styrelsens ledamöter där de menade att Poängen var ett hot mot framtida byggande i Örebro. Anledningen var att lägesfaktorn – alltså om en lägenhet ligger i centrum eller i ett ytterområde – inte hade fått tillräckligt stor vikt i förlaget.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Förslaget återremitterades sedan det visade sig att politikerna stod för långt i från varandra i fråga om lägets betydelse i hyressättningen.

Enligt förslaget skulle en exakt likadan lägenhet som ligger i centrum jämfört med till exempel Vivalla eller Brickebacken kosta runt 5-700 kronor mer per månad.

Det är för lite tyckte Fastighetsägarna.

Läs ocksåRokokosoffa och udda sovställning - bevis för svartuthyrningÖrebrobostäders logga, ett rivet hyresavtal och en röd rokokosoffa.

Och även folkpartisten Staffan Werme. I ett skarp formulerat blogginlägg skriver han att förslaget har lagts fram av socialdemokrater i Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna i Örebro.

Annons

Att det varit i huvudsak tjänstemän både på Hyresgästföreningen och på Örebrobostäder som arbetat med förslaget i över tio år och att även Fastighetsägarna deltagit – vill han inte kännas vid.

– Jag tycker det är dålig stil att skylla ifrån sig detta på tjänstemännen. Det är Karin Sundin (S) som är ordförande i Öbo som arbetat fram det här. Och i nära sammarbete med Lena Baastad kan jag tänka mig, säger Staffan Werme.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

Jag har skrivit om Poängen vid flera tillfällen och har endast pratat med tjänstemän, så jag känner inte igen mig i den bild du målar upp.
– Jag kan bara gå på uppgifterna jag har fått presenterade för mig från oppositionens ledamöter i styrelsen och från fastighetsägarna. De har inte fått någon information presenterad för sig. Det jag tycker är märkligt i detta är den enorma vrede som Hyresgästföreningen la ner på att protestera när 700 lägenheter skulle säljas inom Öbo. Men att de är helt tysta nu när det talas om hyreshöjningar på 20-30 procent i Vivalla. Men jag säger det igen: Hyresgästföreningen i Örebro är Socialdemokraternas kamporganisation. Det står jag för. När Socialdemokraterna i Örebro nu lämnar ett förslag är de tysta. Bara det i hur de byter kommunikatörer mellan varandra visar att de har en väl upparbetad kanal mellan sig.

Du menar hyreshöjningar i samband med renoveringarna? I våras hölls en bostadspolitisk debatt i Brickebacken där Socialdemokraterna hade ståndpunkten att återinföra de subventioner som regeringen tagit bort just för att kunna hålla hyresnivåerna nere efter renovering. På vilket sätt menar du att det är en lokalpolitisk fråga att hyrorna höjs vid renovering i Vivalla?
– Det är lokalpolitik. I allra högsta grad! Hyresgästföreningen ville ha en folkomröstning om utförsäljningen och så här i efterhand kan jag avslöja att det ville jag också. Jag ville att det skulle finnas tre alternativ att välja mellan:
1. Inga försäljningar och kraftigt höjda hyror
2. Försiktiga följsäljningar och låga hyreshöjningar.
3. Höjd kommunalskatt för alla som går till Öbo:s hyresgäster.
Men i stället står Socialdemokraterna i Örebro och socialdemokraterna i Hyresgästföreningen och säger ”Vi säljer inte” och de kan inte gå med på att ha en differentierad hyressättning med högre hyror centralt utan  vill att hyresgästerna i Vivalla ska ta hela höjningen själva.

I förslaget säger man att hyrorna centralt ska vara mellan fem- och sjuhundra kronor dyrare. Vad tycker du skillnaden ska vara?
– Fundera så här: man kan titta på vad bostadsrätterna i Vivalla kostar och vad en bostadsrätt centralt kostar: med insatts, avgift och avdrag. Det är något slags max-mått och jag tror inte att man ska gå så långt. MEN utifrån mitt perspektiv är det idioti att en nyrenoverad lägenhet i Vivalla ska kosta mer än en central sekelskifteslägenhet med stukaturer och högt i tak. De ser bara till kaklet.

Annons

Grejen är väl att de i Poängen jämför likvärdiga lägenheter. En nyrenoverad lägenhet i stan blir ännu dyrare än en i Vivalla. Och enligt förslaget ska ju även sådana saker som stukaturer vägas in.
– Ja, men det räcker inte. Jag tror att om vi frågar örebroarna vad som ska vara dyrast: en lite sliten sekelskiftslägenhet i stan eller en nyrenoverad i Vivalla så kommer 95 procent säga att det är den i stan. Och övriga fem procent är socialdemokrater som inte kan säga vad de egentligen tycker.

Så hur mycket ska skillnaden vara, tycker du?
– Det kan jag inte svara på. Jag har inte tillräckligt mycket kunskap om det. För att säga en siffra måste jag  gå in och titta på kvadratmeterhyrorna i olika områden.

Till sist. Om ni efter valet nästa år kommer i samma position som vid förra mandatperioden: hur ställer ni er till försäljningar då?
– Folkpartiet säger ja till det. Öbo ska både köpa, bygga, renovera och sälja. Vi vill ha ett Öbo som klarar de uppgifter de är ställda inför så bra som möjligt. Ska man klara det sociala ansvaret och kravet på nyproduktion måste man sälja. Eller höja hyrorna kraftigt.

Hem & Hyra har bett Öbo:s vd Ulf Rohlén att kommentera blogginlägget men han avböjer med kommentaren: ”Det var så fullt av faktafel att jag slutade läsa”.

Läs också Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Efter värdens dolda påslag: Michael och hans grannar får tillbaka över 330 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.