HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresförhandlingarna i Borås kräver medling

Borås Hyresnivåerna för 2020 för drygt 6 500 lägenheter i Borås får avgöras av Hyresmarknadskommittén. Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen har inte kunnat enas. Inför förhandlingarna yrkade AB Bostäder på en höjning med 3,5 procent. Alldeles för högt menar hyresgästföreningen.
Foto: Arkivbild
Parterna kan inte komma överens om hyrorna för 6 500 lägenheter i Borås. Nu krävs det medling för att nå fram.

Kommunala AB Bostäder i Borås är dominerande på bostadsmarknaden i Borås med drygt 6 500 lägenheter.

Bostadsbolaget menar att det krävs en rejäl hyreshöjning 2020 för att täcka kostnadsökningarna, medan hyresgästföreningen anser att bolagets goda ekonomi och det samhällsekonomiska läget visar på att det räcker med en betydligt lägre hyreshöjning.

Läs ocksåKarl, 84, tog matchen mot kommunen - nu får alla grannar på trygghetsboendet sänkt hyraKarl Olsson Tiljander är glad över att ha fått rätt i hyresnämnden. "Jag har slitit med detta i ett år", säger han.

Det betyder att man nu lämnat ärendet till central medling för att nå ett resultat.

– Vi beklagar att vi inte nått fram i förhandlingarna, säger Stefan Lindborg, hyresgästföreningens förhandlare.

Han säger att han, för hyresgästernas skull, hoppas att det blir ett snabbt beslut från Hyresmarknadskommittén, så att de boende får reda på hur deras ekonomi blir framöver.

Läs ocksåDagisplatsen var ett svepskäl – hyresvärden synade bluffenFöräldrarna hävdade att de låtit bli att ändra familjens folkbokföring från villan i Partille till sin nya lägenhet i Göteborg för att barnen skulle slippa byta förskola.

Inför förhandlingen ville AB Bostäder höja hyrorna med 3,5 procent – ett krav som Hyresgästföreningen tycker är för högt. Det sista budet som hyresgästföreningen presenterade i förhandlingen skulle innebära en hyreshöjning på 1,35 procent.

–  Vi har närmat oss varandra under förhandlingens gång, men AB Bostäder har inte kunnat möta oss på en nivå som är rimlig för hyresgästerna, säger Stefan Lindborg.
Stefan Lindborg menar att årets överenskommelse behöver innebära en lägre hyreshöjning än fjolårets, som då blev 1,95 procent. Hyresgästföreningen anser att både de samhällsekonomiska förutsättningarna och AB Bostäders ekonomiska förhållanden talar för detta.
–  Vi menar att vårt bud innebär att bolaget får täckning för de kostnadsökningar som man har angett. Vi ser också att AB Bostäder förväntas göra ett starkt ekonomiskt resultat för 2019 och man budgeterar för ett stort överskott också 2020. Därför menar vi att det finns utrymme för en lägre hyreshöjning än det som bolaget har föreslagit, säger Stefan Lindborg.

Här kan du se hur mycket värdarna i Västsverige vill höja hyrorna.

Läs ocksåSå riskerar hyresgäster hamna på gatan med kommunernas tuffa tidsgränsmånga anses ha för hög hyra i Malmö
Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell partssammansatt kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de företrädesvis allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta.
Hyresmarknadskommittén består utav ledamöter från Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen.

Hyresmarknadskommittén medlar i och prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna.

Sveriges Allmännyttas medlemmar och Hyresgästföreningen kan vända sig till Hyresmarknadskommittén vid tvister om den årliga hyresjusteringen. (Källa: HMK)

Läs också 800 lägenheter upptäckta i svartuthyrning: pensionär skrev på hyreskontraktet - och flyttade utomlands Kommunalt bolag hotade att vräka barn efter mammans död

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.