Annons

Hyresförhandlingarna strandade i Kil

Kil Hyresgästföreningen och Kilsbostäder står så långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna att parterna valt att stranda dem. Nu får Hyresmarknadskommittén avgöra hyrorna för bolagets 800 lägenheter.
Foto: Anna Rytterbrant
Hyresgästföreningen i Karlstad och Stiftelsen Karltstadshus har kommit överens om hyrorna för 2019.

Det var i måndags som parterna insåg att de står så långt ifrån varandra att de inte kommer att gå i hamn med förhandlingarna.

Kilsbostäder ville först ha 2,5 procent hyreshöjning. Motbudet från Hyresgästföreningen var 0,2 procent. Därefter gick Kilsbostäder med på att sänka sig till 1,5 procent – och Hyresgästföreningens slutbud var 0,5.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hyresgästföreningen anser att Kilsbostäders yrkande ligger för högt. Vi vet att Kilsbostäder är ett välmående bolag med god ekonomi, men de valde ändå att stranda förhandlingen, säger Anna Nykvist som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Att företaget är välmående håller bolagets vd Ann-Louise Samuelsson med om. Men att det också skulle innebära att hyrorna ska hållas låga, är inte en åsikt hon delar.

– Det som har varit har varit. Vi förhandlar hyror för framtiden och då kan man inte säga att ett bolag inte behöver högre hyror för att man tittar på vad som varit tidigare, säger hon.

Annons
Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Enligt Ann-Louise Samuelsson har bolaget behov av hyreshöjningarna för att klara det underhåll som är planerat. Hon säger att man bland annat håller på med kostsamma badrumsrenoveringar.

– Jag vet att våra hyror ligger förhållandevis högt jämfört med andra bolag, men då ska man komma ihåg att vi är ett av få bolag som redan är klara med alla våra ROT-renoveringar. Det är ett arbete som många andra är mitt uppe i och det gör så klart en skillnad eftersom ROT-renoveringar är väldigt kostsamma men inte standardhöjande, säger hon.

Hyresgästföreningen är dessutom kritiska till att de anser att Kilsbostäder inte gett dem efterfrågat förhandlingsunderlag:

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Hyresgästföreningen har också efterfrågat förhandlingsunderlag som Kilsbostäder inte svarat upp mot. Detta trots att det finns en rekommendation mellan de centrala parterna om vad som bör ingå i ett relevant underlag. De har helt enkelt inte varit tillräckligt transparenta och tydliga i sin redovisning för att vi ska kunna göra en korrekt granskning av deras behov av hyresjustering, säger Anna Nykvist på Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Annons

Men det stämmer inte enligt vd Ann-Louise Samuelsson:

– Under förhandlingen har vi kommit överens om vilka underlag som ska lämnas över och vid vilken tidpunkt detta ska ske. Det har vi protokollfört i justerade protokoll och Kilsbostäder har fullföljt överenskommelsen i enlighet med protokollets lydelse, säger hon.

Nu får Hyresmarknadskommittén, HMK, avgöra hyrorna för bolagets 800 lägenheter. HMK är ett partsammansatt organ mellan Hyresgästföreningen och Sabo-företagen som nu kommer att lägga ett medlingsförslag.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.