Annons

Hyresgäst betalade ockerhyra för etta – får tillbaka 80 000

Stockholm Över 80 000 kronor. Så mycket ska Erto Abbassoy få tillbaka efter att ha hyrt en dyr etta för 15 000 i månaden, enligt ett beslut i hyresnämnden.
Foto: Linda Dahlin
Erto Abbassoy utanför huset där han bodde på Drottninggatan.

Erto Abbasoy hyrde en lägenhet på Drottninggatan via en annons på Blocket våren 2017. Lägenheten, en etta på 40 kvadratmeter, hyrdes ut för 15 000 kronor i månaden. Den förhandlade månadshyran låg på cirka 6 600 kronor.

– När man är ung och just har flyttat till Stockholm är det inte lätt att hitta bostad. Jag tänkte att själva läget var bra och skulle spara mig tid och pengar just genom att det låg så centralt, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter ett tag upptäckte Erto att han inte alls hyrde läget i andra hand – utan i tredje hand.

Det visade sig att företaget han hyrde lägenheten av, Figure Four, hade hyrt lägenheten i andra hand av förstahandshyresgästen för 12 000 kronor i månaden, och sedan hyrt ut den i tredje hand till Erto.

Han vände sig till Hyresgästföreningen för att ansöka om återbetalning av hyra.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

I februari i år beslutade hyresnämnden i Stockholm att Figure Four ska betala tillbaka 80 407 kronor till honom.

– Det känns rättvis, de sista månaderna när jag bodde där hade jag nästan inga pengar över efter att jag betalat hyran, säger Erto Abassoy.

Figure Four är registrerade som ett bolag som ska bedriva konsultverksamhet inom ekonomi och affärsutvecklingsverksamhet, samt handel med kampsportsrelaterade artiklar. Det står även att de driver handel med bilar och parti- och detaljhandel på torg. Bolaget förekommer sedan tidigare i juridiska sammanhang som handlar om andrahandsuthyrningar.

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

– Det är en aktör som agerar i bostadsbristträsket och har hittat en nisch för att tjäna grova pengar på bostadsbristen, säger Torbjörn Larsson, Erto Abassoys ombud från Hyresgästföreningen.

Bolaget hittar sina hyresgäster bland annat genom att annonsera på Blocket eller via sociala medier.

Annons

– Man kan se deras annonser på Blocket, eller på Facebook. Det är ofta väldigt höga hyror, säger en tidigare andrahandshyresgäst som Hem & Hyra har pratat med.

Thomas Olsson, företrädare för Figure Four, hävdade under förhandlingarna i hyresnämnden att de har hyrt lägenheten i andra hand för 12 000 kronor i månaden och att det inte ligger på Figure Fours ansvar att återbetala överhyran till tredjehandshyresgästen. Figure Four har överklagat Hyresnämndens beslut till Svea Hovrätt.

Hem & Hyra har försökt att få tag på Thomas Olsson för ställa några frågor, utan att lyckas.

Läs också Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.