Annons

Hyresgäst får bo kvar – kommunen tvingas vänta med att riva: ”Kan inte bara kasta ut mig”

Leksand Leksands kommun vill vräka mannen och riva det nedgångna huset. Men hyresnämnden säger nej – erbjudandet om ett rivningskontrakt i ett annat hus duger inte. ”De kan inte bara kasta ut mig”, säger hyresgästen.
Foto: Pixabay
Leksands kommun vill riva ett hus i centralorten för att sedan bygga ett eller flera flerfamiljshus på tomten. Men beslutet i hyresnämnden gör att planerna åtminstone tillfälligt får läggas på is. Bilden är tagen på annan ort än Leksand.

Leksands kommun har i flera år velat riva fastigheten som ligger centralt i dalaorten. I huset – som ägs av kommunen och är i dåligt skick – finns tre lägenheter, varav två är bebodda.

I Leksand är bostadsbristen stor och tanken är att bygga ett eller flera flerfamiljshus på tomten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bakslag för kommunen

Men ingen av de två nuvarande hyresgästerna vill flytta och Leksands kommun har därför tagit saken till hyresnämnden. För en tid sedan åkte dock kommunen på ett bakslag. Hyresnämnden sa nej till kommunens begäran om att få vräka en av männen.

Bakgrunden är lite krånglig och innehåller en del turer under flera års tid.

Men hyresnämnden struntar i vad som har hänt tidigare och konstaterar bara att kommunen har erbjudit mannen ett rivningskontrakt utan besittningsskydd för att flytta. Lägenheten i det huset ska rivas vilket betyder att han kommer att få flytta igen.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.
Johanna Ingre.

Svårt läge

Det duger inte i och med att mannen i dag bor i en lägenhet där han har besittningsskydd, resonerar hyresnämnden.

Annons

Beslutet gör att kommunen har hamnat i ett svårt läge.
– Kommunen har inga andra lägenheter än de i huset vi vill riva, säger exploateringschefen Johanna Ingre.

Leksands kommun har överklagat beslutet till Svea hovrätt. Där skriver kommunen att man har hamnat i ett läge där det är ”omöjligt att medverka till att erbjuda ett annat boende”.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Samtidigt säger Johanna Ingre till Hem & Hyra att det ändå pågår försök att hitta en lösning.

Inte lätt, inte lämpligt

Men lätt är det inte. Till att börja med är det uteslutet att samarbeta med privata hyresvärdar.
– Ja, för det kan upplevas som att vi ber dem om tjänster som de på något sätt ska få tillbaka senare. Därför är det inte lämpligt att vi som kommun för en sådan dialog.

Anders Eklund. (Arkivfoto)

Återstår gör kommunägda Leksandsbostäder. Men även här kan dörren vara stängd. Mannen har skulder registrerade hos Kronofogden och då får man enligt uthyrningsreglerna inte hyra en lägenhet av Leksandsbostäder.
– Jag kan inte kommentera det enskilda ärendet, men generellt kan jag säga att vi följer våra uthyrningsregler. Ska vi frångå dem krävs det någon form av socialt kontrakt där kommunen går in som garant, säger Leksandsbostäders vd Anders Eklund.

Han tillägger:
– De här reglerna har vi för att det inte ska bli någon subjektiv bedömning hos våra uthyrare. Det ska vara tydligt för alla vilka regler som gäller.

Annons

Läget verkar vara låst, vilket borde betyda att ni står still med rivnings- och byggplanerna?
– Ja, ja. Jag vill att det ska gå till på ett korrekt och rättssäkert sätt. Processen får ta sin tid och jag får fundera vidare på hur vi ska hantera det här, säger Johanna Ingre.

”Vill bara ha ett hem”

Hyresgästen som hotas av vräkning säger till Hem & Hyra att han är trött på den här historien.
– Det stämmer att jag har skulder men det är gammalt skit och jag har alltid betalat hyran, så kommunen kan inte bara kasta ut mig.

Vad hoppas du ska hända?
– De får väl ge mig något annat boende. Men jag orkar inte bry mig längre, jag är gammal och vill bara ha ett hem där jag kan leva och bo.

Förhandlingen i hyresnämnden som rör den andra hyresgästen kommer att återupptas senare under hösten.

Fakta: Besittningsskydd och rivningskontrakt

Besittningsskydd. Som huvudregel har hyresgästen rätt att bo kvar även om hyresvärden säger upp avtalet. Det kallas besittningsskydd. Men det kan brytas om om du missköter dig, till exempel genom att du inte betalar hyran eller vanvårdar din bostad.
Rivningskontrakt: Det är vanligt att besittningsskyddet avtalats bort vid ett tillfälligt förstahandskontrakt, till exempel vid en korttidshyra för en hyresrätt som ska rivas eller renoveras.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.