Annons

Hyresgäst kräver tillbaka 24 000 kronor

Malmö I nio månader hyrde en kvinna en lägenhet i andra hand på Eriksfält i Malmö. Den förhandlade hyran var under 5 000 kronor och ändå fick kvinnan betala 8 000 kronor i månaden.
Kvinnan hyrde en lägenhet i nio månader och menar att hon betalade 24 000 kronor för mycket i hyra. Nu vill hon ha tillbaka pengarna.

Nu kräver hyresgästen tillbaka överhyran på sammanlagt 23 700 kronor. Hon har vänt sig till hyresnämnden för att få tillbaka den delen av hyran som hon anser att hon har betalat för mycket. Hyran för den aktuella lägenheten är fastställd till  4 918 kronor efter förhandling mellan MKB, som äger fastigheten, och Hyresgästföreningen. Under de första månaderna som den kvinnliga hyresgästen bodde i lägenheten betalade hon 7 000 kronor men snart höjdes hyran till 8 000 kronor.

Här hittar du Hyresgästföreningens blanketter som rör andrahandsuthyrning

Annons
Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".
Annons
Fakta: Gör så här om du betalt för mycket i hyra

 Om du misstänker att hyran är för hög, kolla med värden. Gäller det en bostadsrätt, ring en fastighetsägare som hyr ut en liknande lägenhet och fråga efter deras hyra för en jämförbar lägenhet. Det styr din andrahandshyra.
Om din andrahandshyra är för hög – kontakta Hyresgästföreningen. Den som inte är medlem får själv vända sig till hyresnämnden.
Ansök om återbetalning ska ske senast tre månader efter att du har flyttat ut.
Det viktigt att du har dokumentation. Se till att ha ett skriftligt hyresavtal, inventarielista och foton.
Spara kvitton eller kontoutdrag. Betala inget kontant utan att få kvitto.
När du flyttar ut, se till att få papper på när uthyrningen upphörde och att ni har slutbesiktigat lägenheten.
 Om du har rätt till återbetalning men inte får pengarna – vänd dig till Kronofogden.

Fakta: När du hyr ut

Skaffa tillstånd från värden! Annars riskerar du att bli av med ditt kontrakt. Om du blir nekad kan du gå till hyresnämnden.
 Skriv ned vad som finns i lägenheten, ta bilder. Om något går sönder måste du driva frågan i tingsrätten. 
Lägenhetens grundhyra gäller. För att du ska ha rätt att slå på 10–15 procent ska den vara fullt möblerad.
Skriv ett löpande kontrakt om du är osäker på hur länge du vill hyra ut. Då kan du säga upp hyresgästen med tre månaders varsel.
Om du hyrt ut till samma person i över två år har andrahandshyresgästen besittningsskydd gentemot dig. 
Betala hyran själv och ta in pengarna av andrahandshyresgästen. 
Be fastighetsägaren att kontakta dig om det förekommer störningar från andrahandshyresgästen.

Läs också Allt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mamma Hyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.