HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst måste hämta vatten en mil bort

Mönsterås En hyresgäst utanför Mönsterås tvingas gå en mil för att hämta sitt dricksvatten. Hyresfastighetens vatten är nämligen fullt av bly och bakterier och får inte drickas, enligt miljökontoret.
Foto: Pxhere

Problemen började omedelbart efter att kvinnan för ett år sedan flyttade in i hyreshuset på en gård. Hon och hennes hund fick eksem. Tvätten blev missfärgad. Kranvattnet var gult och hade en egendomlig smak.

Hon bad fastighetsägaren kolla upp vattnet som kommer från hans egna brunn. Men det struntade värden i till en början. Men efter många påtryckningar, kontaktade värden ändå kommunens miljökontor. De uppmätte höga halter bly och bakterier i vattnet. Hyresgästen uppmanades genast att sluta dricka vattnet, eftersom det bedömdes som skadligt.

Läs ocksåHyresgäster rättslösa vid brand

– Jag bor fem kilometer från närmsta by och har inget körkort. Nu får jag gå och hämta vatten. Jag är sjukpensionär och orkar verkligen inte gå så långt med vattendunkarna, säger den olyckliga kvinnan. 

På miljökontoret har man nu pratat med fastighetsägaren som lovat att vida åtgärder.

– Han måste omgående installera ett filter. Annars måste vi vidta andra åtgärder så som vitesföreläggande, säger Ywonne Wildtberg, miljöinspektör på Mönsterås miljökontor.

Läs ocksåAnnette bars ut av brandmän - såg sitt hem försvinna

På Hyresgästföreningen ser man allvarligt på saken.

– Såvida vattnet ingår i hyran är detta en allvarlig brist som hyresvärden genast måste åtgärda, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen. 

Hem&Hyra har sökt värden. 

Läs ocksåHyresgästföreningen vill sänka hyran med totalt 13 000 kronor om året
Läs också Roudi hjälper nya hyresgäster till rätta – "Det tar tid att lära om" Bostadsbolag i Aros-Gävle nominerade till pris

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.