Annons

Hyresgäst misshandlade grannar – men hyresskulden fick honom vräkt

Uppsala Hyresgästen slog en granne i ansiktet med en nyckelknippa och sparkade en annan i ryggen. Till slut blev mannen vräkt, men det var inte på grund av misshandel, hot och störningar utan för att han inte hade skött sina hyresinbetalningar.
Foto: Pixabay/Petra Marandi Roos
En 32-årig man som misshandlat sina grannar har nu blivit vräkt, efter ett beslut i hyresnämnden.

”Särskilt allvarliga störningar”, ska hyresgästen ha gjort sig skyldig till enligt den privata hyresvärden i Uppsala. Dessutom hade han 41 000 kronor i hyresskulder till bostadsföretaget.

Spelade hög musik, skrek och grät

Mannen flyttade in i lägenheten i maj 2020. Men det är först från och med hösten samma år som grannarna började höra av sig till hyresvärden om störande ljud från hans lägenhet. Dag som natt spelade han hög musik och väsnades i lägenheten genom höga smällar. Han skrek och grät och det lät som att han slog sönder saker inne i lägenheten.

Mannen ringde även på hos grannarna utan anledning, skrek, slog och sparkade på deras ytterdörrar och uppträdde hotfullt gentemot dem i trapphuset.

De allvarligaste incidenterna inträffade vintern 2021 när mannen misshandlade två hyresgäster. Samma dag som den första misshandeln hade mannen fått en varning av hyresvärden för sitt beteende.

Annons

32-åringen gick fram till en granne, ställde sig mycket nära och hotade honom med att han skulle få honom vräkt samt gav personen ett lättare slag i ansiktet med sin nyckelknippa.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Gick till attack mot granne med barnvagn

En månad senare tog en annan granne hissen ner från sin lägenhet med sitt barn i barnvagn. När grannen klev ur hissen var 32-åringen där. Han sprang in i grannens rygg när hen var på väg ut genom porten. När grannen upprört undrade vad han gjorde gav 32-åringen personen en spark i ryggen, skrek skällsord och fortsatte ge sig på denne med knytnävarna. Händelsen är polisanmäld.

Under hyresnämndsförhandlingarna, som hölls i Uppsala tingsrätt, var 32-åringen inte närvarande. Han hörde själv av sig och sa att han var utomlands och inte kunde komma till Sverige på grund av covidsituationen. Det var också orsaken till att han inte kunnat betala hyrorna, enligt honom.

Annons
Vräktes på grund av obetalda hyror

32-åringen blev tvungen att flytta så snart beslutet hade vunnit laga kraft. ”Genom att inte betala hyra har xx misskött sina förpliktelser som hyresgäst i så hög grad att hyresavtalet skäligen inte ska förlängas.” står det i beslutet. Men det står ingenting om misshandel och störningar. Hur kommer det sig?

– Under resans gång visade det sig att hyresgästen slutade betala hyran. Sökanden inskränkte då talan till att bara handla om hyresskulden. De gjorde inte gällande alla omständigheter som de ursprungligen gjort, säger Hans G Johansson, hyresråd i hyresnämnden i Västerås.

Fakta: Vräkning

En uppsägning kan gå till på lite olika sätt och i slutändan komma att avgöras i hyresnämnden eller tingsrätten beroende på omständigheterna. Om hyresvärden anser att du uppfyller kraven för vräkning kan hyresvärden också kontakta Kronofogden direkt och ansöka om avhysning för att hyresgästen ska vräkas och tvingas flytta.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Eva plågas av mystiskt damm - sover med munskydd: ”Det är tortyr”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.