HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst slapp uppsägning

Gävleborg En hyresgäst i Västerås blev uppsagd när hennes hyresvärd skulle bygga om fastigheten. Värden ställde ett ultimatum – godkänn en ersättningslägenhet med 2 000 kronor högre hyra, eller bli uppsagd utan ersättningslägenhet.

Men efter en prövning i Svea hovrätt får nu hyresgästen, som bor i en mindre fastighet hos en privatvärd, bo kvar.

När hyresgästen fick veta att hon skulle sägas upp kontaktade hon Hyresgästföreningen.

Läs ocksåBlåste folk med hyreserbjudande - åker ur sin lägenhet för gott

– Det var en helt ohållbar hyresnivå för hyresgästen som lever på väldigt små medel, säger Berivan Yalcin, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle som drivit ärendet åt hyresgästen.

I vissa fall då ombyggnationer av en fastighet är väldigt omfattande kan värden ha rätt att neka hyresgästerna att flytta tillbaka efter ombyggnationen, och i stället erbjuda dem en likvärdig ersättningslägenhet. Men Berivan Yalcin ansåg inte vare sig att ombyggnationen var så omfattande eller att ersättningslägenheten med den höga hyran kunde räknas som likvärdig.

Hyresgästen fick först rätt i hyresnämnden, men hyresvärden valde då att överklaga till Svea hovrätt, som nu alltså ställer sig på hyresgästens sida i sitt beslut.

Läs ocksåMåste flytta efter störningar och obefogade orosanmälningar

Bland annat tog hovrätten hänsyn till hyresgästens ansträngda ekonomiska förhållanden, samt menade att hyresvärden inte hade någon acceptabel anledning att inte erbjuda hyresgästen möjlighet att flytta tillbaka.

– Det innebär att hyresgästen har kvar sitt hyreskontrakt och tryggt får bo kvar i sitt hem, säger Berivan Yalcin.

Läs också Skuldsmäll för hyresgäst som struntade i hyran i två år Kontrakten räddade för tre uppsagda hyresgäster Anmälde grannar för störningar och barnmisshandel – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.