Annons

Hyresgäst slipper betala för störningsjouren

Nyheter ​1 670 kronor. Så mycket krävde den privata hyresvärden att hyresgästen skulle betala efter en utryckning från störningsjouren. Men i en färsk dom slår Göteborgs tingsrätt fast att mannen inte alls är skyldig att betala.

​- Denna dom är principiellt mycket viktig, säger Catharina Engström, jurist vid Hyresgästföreningen och hyresgästens ombud i tingsrätten. En hyresgäst ska inte kunna krävas på utryckningar från störningsjour eller liknande bara för att någon har ringt och klagat.

Den privata fastighetsägaren i Göteborg anlitar Securitas som störningsjour och det är alltså dit hyresgästerna ringer om de blir störda av sina grannar. I juli förra året ringde en av den manliga hyresgästens grannar och klagade på att han spelade alldeles för hög musik i sin lägenhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Utryckningen kostade 1 670 kronor, en summa som hyresvärden krävde att hyresgästen skulle betala.

Hyresvärden hänvisade bland annat till att det i trappuppgången finns information där det framgår att ”vid störning debiteras kostnaden hyresgästen”. Bolaget menade också att eftersom mannen tidigare betalat en faktura för en utryckning från störningsjouren så borde han vara väl medveten om sin skyldighet att betala.

Men mannen vägrade med motiveringen att hyresavtalet inte innehåller någon bestämmelse om att hyresgästen är skyldig att betala ersättning när störningsjouren rycker ut och att kravet därmed saknar rättslig grund.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Hyresgästens om bud Catharina Engström hävdade också att en hyresvärd inte på eget bevåg kan upprätta nya regler.

– Bara för att man sätter upp regler i en trappuppgång innebär inte det att dessa blir en del av avtalet mellan parterna, säger hon. Hyresvärden borde i så fall ha ansökt om villkorsändring enligt reglerna i hyreslagen.

Och det är också den slutsats Göteborgs tingsrätt kommer fram till i sin dom.

Läs ocksåLämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningarHyresgästen lät kranarna spola i både kök och badrum och orsakade flera rejäla översvämningar där vattnet rann ner även till grannarna.

– En grundläggande princip inom avtalsrätten är att ett ingånget avtal ska gälla med de villkor som parterna har kommit överens om. Bostadsbolaget kan alltså inte ändra villkoren i hyresavtalet genom att sätta upp en lapp med viss information i trappuppgången, heter det bland annat i domen som slår fast att hyresgästen inte har någon skyldighet att betala.

Catharina Engström är nöjd med tingsrättens dom.

Annons

– Det finns en stor risk för att hyresgäster måste betala för godtyckliga utryckningar. Bara för att en granne tycker att du är störande, ska du inte riskera att betala dyra fakturor för utryckningar.

– Självklart måste en hyresgäst alltid sköta sig och undvika att spela hög musik eller ha livliga fester. Men om man ändå missköter sig ska saken istället prövas i hyresnämnden som avgör om man får behålla sitt hyreskontrakt eller inte, säger hon.

Fastighetsägaren liksom hyresgästen har möjlighet att fram till 14 oktober överklaga domen till Hovrätten i Västra Sverige. För att hovrätten ska ta upp ärendet krävs prövningstillstånd.

Fakta: När kan du vräkas

 Det finns ännu så länge få avgjorda rättsfall som gäller hyresgästers betalningsansvar för utryckningar från störningsjouren.

I oktober 1997 avgjordes ett liknande fall i Eskilstuna tingsrätt där en man som haft födelsedagsfest krävdes på betalning. Även i detta fall slog tingsrätten fast att hyresgästen inte var skyldig att betala.

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.