Annons

Hyresgäst uppsagd med hjälp av ”markörer”

Nyheter Juristen knackade på, kollade lampor och brevinkast och satte markörer på dörren för att se om den öppnades mellan besöken. Det ledde till att en hyresgäst kunde sägas upp.

Mannen bor egentligen i Växjö men sedan länge har han också en enrummare i Stockholm som övernattningslägenhet. Enligt egen utsago bor han i den i snitt tre till fyra nätter i veckan, eftersom han behöver träffa olika människor och göra affärsavslut där.

Men hyresvärden, Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond, trodde att han hyrde ut den i andra hand och i vart fall inte var där själv så ofta. För två år sedan blev han uppsagd och ärendet hamnade hos hyresnämnden. Den kom fram till att hyresvärden inte hade något bevis för andrahandsuthyrning och att mannens uppgifter om hur mycket han arbetar i Stockholm var trovärdiga. Därför fick han behålla kontraktet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden överklagade dock till Svea hovrätt och i väntan på förhandling där samlade man på sig bevisning genom omfattande ”spionage”:

En jurist på firman som företräder hyresvärden tittade till lägenheten minst två gånger i veckan, sammanlagt 97 gånger. Han knackade på dörren, noterade när lampor tändes och släcktes, kontrollerade brevinkastet och markerade lägenhetsdörren för att kunna se om den hade öppnats mellan besöken.

Annons

Juristen vittnade i hovrätten om att han aldrig hade noterat någon aktivitet i lägenheten. Han bedömde att lamporna styrdes av en timer och konstaterade att dörrmarkörerna bara hade rubbats tolv gånger under de tio månaderna.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

Enligt praxis krävs det att man använder en extralägenhet minst 2-3 gånger i veckan för att den ska bedömas som ett ”nödvändigt bostadskomplement”. Det är hyresgästen som måste bevisa att behovet finns.

Här kom Svea hovrätt kom fram till att mannens påståenden motsägs av vittnesmål från grannar som aldrig hade sett honom – och av juristens omfattande kartläggning. Därför blir domslutet att måste mannen lämna lägenheten genast.

Annons

Ingen av parterna vill kommentera ärendet.

Läs ocksåFörhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spisEn man i svarta kläder sträcker sig fram och lägger in ved i en öppen spis. I bakgrunden sitter en man i en soffa.
Läs också Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran Använde cykeln som ”kylskåp” – sopkaos när fiskmåsar letade mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.