HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst uppsagd med hjälp av ”markörer”

Nyheter Juristen knackade på, kollade lampor och brevinkast och satte markörer på dörren för att se om den öppnades mellan besöken. Det ledde till att en hyresgäst kunde sägas upp.

Mannen bor egentligen i Växjö men sedan länge har han också en enrummare i Stockholm som övernattningslägenhet. Enligt egen utsago bor han i den i snitt tre till fyra nätter i veckan, eftersom han behöver träffa olika människor och göra affärsavslut där.

Men hyresvärden, Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond, trodde att han hyrde ut den i andra hand och i vart fall inte var där själv så ofta. För två år sedan blev han uppsagd och ärendet hamnade hos hyresnämnden. Den kom fram till att hyresvärden inte hade något bevis för andrahandsuthyrning och att mannens uppgifter om hur mycket han arbetar i Stockholm var trovärdiga. Därför fick han behålla kontraktet.

Läs ocksåTidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Hyresvärden överklagade dock till Svea hovrätt och i väntan på förhandling där samlade man på sig bevisning genom omfattande ”spionage”:

En jurist på firman som företräder hyresvärden tittade till lägenheten minst två gånger i veckan, sammanlagt 97 gånger. Han knackade på dörren, noterade när lampor tändes och släcktes, kontrollerade brevinkastet och markerade lägenhetsdörren för att kunna se om den hade öppnats mellan besöken.

Juristen vittnade i hovrätten om att han aldrig hade noterat någon aktivitet i lägenheten. Han bedömde att lamporna styrdes av en timer och konstaterade att dörrmarkörerna bara hade rubbats tolv gånger under de tio månaderna.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

Enligt praxis krävs det att man använder en extralägenhet minst 2-3 gånger i veckan för att den ska bedömas som ett ”nödvändigt bostadskomplement”. Det är hyresgästen som måste bevisa att behovet finns.

Här kom Svea hovrätt kom fram till att mannens påståenden motsägs av vittnesmål från grannar som aldrig hade sett honom – och av juristens omfattande kartläggning. Därför blir domslutet att måste mannen lämna lägenheten genast.

Ingen av parterna vill kommentera ärendet.

Läs ocksåVägrade öppna dörren för hantverkarna – därför kan kvinnan förlora sitt hemDörr med ringklocka
Läs också Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till 84-årig kvinna vanvårdade lägenheten och släppte inte in Uppsalahems personal – blir vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.