HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster vägrar betala hyreshöjning på 160 procent

Malmö Hyran på de ursprungliga kontrakten borde gälla. Det menar två hyresgäster i Trelleborg som vägrar att betala den nya förhandlade hyran som innebär mer än en fördubbling av hyran. Nu riskerar de båda att åka ut.
Foto: Fredrik Rubin

En av hyresgästerna bor i en liten etta med dusch i källaren. På grund av den låga standarden har han betalat en kraftigt reducerad hyra på 1 000 kronor i månadshyra. Den reducerade hyran är den som är inskriven i hyresavtalet, samtidigt finns det ett avtal mellan Hyresgästföreningen och hyresvärden som ger en betydligt högre förhandlad hyra och det är den som hyresvärden menar också ska gälla. Den nya hyresvärden har därför beslutat sig för att införa hela den förhandlade hyra på en gång, vilket i praktiken innebär en hyreshöjning med 160 procent till 2 600 kronor. För den andra hyresgästen medför den borttagna rabatten en höjning med 120 procent från 1 500 kronor i månadshyra till 3 300 kronor.

De två hyresgästerna i flerfamiljshuset i Trelleborg vägrar betala de nya hyrorna och nu har hyresvärden sagt upp deras kontrakt.

Läs också"Bara annorlunda" värdens svar om dåligt vatten

– Jag tycker det är skamligt gjort av honom, fruktansvärt dåligt. Han har bara kört över oss, säger en av hyresgästerna.

Hyresgästen menar att hyresnivån inte bara kan ändras utan förhandling och vägrar därför att ge sig. I och med att varken han eller hans granne betalat den nya högre hyran har hyresvärden sagt upp de båda hyresgästerna och fallet kommer att avgöras av hyresnämnden.

– Jag menar att vi har ett avtal och att det är det som gäller. Jag har alltid betalat hyran i tid och har inga andra klagomål på mig, säger hyresgästen.

Läs ocksåStalkade granne - måste flytta

Den privata hyresvärden menar att han har försökt hitta en lösning som båda parter kan acceptera. Samtidigt anser han att det är den hyra som han förhandlat med Hyresgästföreningen som bör gälla. Även om det finns ett avtal om en reducerad hyra i hyreskontrakten blir nivån på hyran fel i förhållande till det så kallade bruksvärdet, menar han.

– Det är beklagligt att det innebär en så stor höjning på en gång men jag har tagit upp möjligheterna till en infasning med min motpart, Hyresgästföreningen, men det har hyresgästerna tackat nej till. Nu får hyresnämnden pröva det här så får vi ser var vi landar, säger hyresvärden.

Hyresvärden har påkallat om en bruksvärdering av hela fastigheten där hyresnivån på alla lägenheter kommer att omvärderas tillsammans med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåRädsla för hyreschock hos Robert Dickson

 

 

Läs också "Äldre kvinnor drabbas hårdast av marknadshyror" Misstänks svartuthyrning prövas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.