Annons

Hyresgäst vräktes – värden får böter

Stockholm Hyresgästen anklagades flera gånger för sabotage och hot. Till slut blev han och familjen uppsagd. Men alla anmälningar lades ner, familjen får bo kvar – och värden får 25 000 i böter.

Historien är mycket lång och bullrig även i sig själv. Det handlar om hotellbygget på en innergård längs Sveavägen i Stockholm som åtta hyresgäster klagat på under lång tid. Markarbetena har varit outhärdligt högljudda, anser de. Miljöförvaltningen har varit på plats och ålagt värden med böter om inte rättning sker vilket värden överklagade till länsstyrelsen som till slut ändå gick på miljöinspektörernas linje.

Parallellt har även ett ärende hanterats i hyresnämnden. En av hyresgästerna har anklagats för olika typer av sabotage: han påstås ha skurit sönder däck, slagit in stift i en låscylinder i porten och förstört maskinutrustning. Hyresvärden har även påstått att hyresgästen ska ha varit hotfull vilket hyresgästen både nekat till och själv motanmält till polisen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dessa polisanmälningar använde värden, trots att de inte i något fall ansågs vara möjliga att utreda, som argument för uppsägning av deras hyreskontrakt i hyresnämnden. Det reagerade parets ombud Mikael Areskog på vid förhandlingen för några veckor sedan.

– Man måste kunna styrka sina påståenden. Inte bara påstå och anmäla saker vitt och brett.

Annons

Det var också något som hyresnämnden gick på i sitt beslut som ger hyresgästerna rätt att bo kvar i bostaden.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

– Polisanmälningarna i sig kan inte tillmätas något bevisvärde.

Inte heller i något annat avseende tycker hyresnämnden att bevisning finns. Ord står mot ord och ingen förhörsperson kan anses mer trovärdig än den andre.

Annons

I miljöförvaltningen har ärendet fortsatt med upprepade tillsägelser om att värden måste följa regelverket. Bland annat att hyresgästerna måste få information i förväg om särskilt störande arbeten ska utföras. I ett av de senaste posterna skriver handläggaren att hon nu går vidare med att också utkräva vitet om 25 000 kronor i mark- och miljödomstolen.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.