Annons

Hyresgäst vräktes – värden får böter

Stockholm Hyresgästen anklagades flera gånger för sabotage och hot. Till slut blev han och familjen uppsagd. Men alla anmälningar lades ner, familjen får bo kvar – och värden får 25 000 i böter.

Historien är mycket lång och bullrig även i sig själv. Det handlar om hotellbygget på en innergård längs Sveavägen i Stockholm som åtta hyresgäster klagat på under lång tid. Markarbetena har varit outhärdligt högljudda, anser de. Miljöförvaltningen har varit på plats och ålagt värden med böter om inte rättning sker vilket värden överklagade till länsstyrelsen som till slut ändå gick på miljöinspektörernas linje.

Parallellt har även ett ärende hanterats i hyresnämnden. En av hyresgästerna har anklagats för olika typer av sabotage: han påstås ha skurit sönder däck, slagit in stift i en låscylinder i porten och förstört maskinutrustning. Hyresvärden har även påstått att hyresgästen ska ha varit hotfull vilket hyresgästen både nekat till och själv motanmält till polisen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Dessa polisanmälningar använde värden, trots att de inte i något fall ansågs vara möjliga att utreda, som argument för uppsägning av deras hyreskontrakt i hyresnämnden. Det reagerade parets ombud Mikael Areskog på vid förhandlingen för några veckor sedan.

– Man måste kunna styrka sina påståenden. Inte bara påstå och anmäla saker vitt och brett.

Annons

Det var också något som hyresnämnden gick på i sitt beslut som ger hyresgästerna rätt att bo kvar i bostaden.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

– Polisanmälningarna i sig kan inte tillmätas något bevisvärde.

Inte heller i något annat avseende tycker hyresnämnden att bevisning finns. Ord står mot ord och ingen förhörsperson kan anses mer trovärdig än den andre.

Annons

I miljöförvaltningen har ärendet fortsatt med upprepade tillsägelser om att värden måste följa regelverket. Bland annat att hyresgästerna måste få information i förväg om särskilt störande arbeten ska utföras. I ett av de senaste posterna skriver handläggaren att hon nu går vidare med att också utkräva vitet om 25 000 kronor i mark- och miljödomstolen.

Läs ocksåBelamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar
Läs också Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.