Annons

På grund av hyresgästen frös grannarna – värden tvingades bryta sig in

Högsby Hyresgästen bytte lås på lägenheten, vilket gjorde att värden inte kunde komma åt husets krånglande värmesystem. Enligt värden ledde detta till att grannarna bara hade fyra grader i lägenheterna. Nu vill värden få hyresgästen avhyst.
Arkivbild. Uppbruten dörr.
Foto: Tindra Englund
Arkivbild.

Enligt hyresvärdens ansökan till hyresnämnden har hyresgästen bott i lägenheten sedan september 2022, men hittills endast betalat en månadshyra. Redan i oktober 2022 sa hyresvärden upp kontraktet då hyran uteblivit men hyresgästen har trots detta bott kvar i lägenheten tills nu.

I mitten av november 2022 blev det plötsligt väldigt kallt i huset och hyresvärden misstänkte då att det var något fel på värmepannan. Då hyresgästens lägenhet ligger i källarplanet går husets värmepanna enligt värden endast att komma åt via denna lägenhet. Han försökte därmed kontakta hyresgästen för att få tillträde till pannan. Men hyresgästen släppte inte in honom.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter en vecka var temperaturen i huset enligt hyresvärden nere på fyra grader, vilket drabbade övriga av de boende och han gav därför besked om att han skulle gå in för att åtgärda felet på egen hand. Men det visade sig då att hyresgästen bytt ut samtliga lås till lägenheten och hyresvärden blev därmed tvungen (efter kontakt med både Hyresgästföreningen och Polisen) att bryta sig in för att komma åt pannan.

Enligt kontraktet var uppsägningstiden för lägenheten tre månader och hyresgästen skulle därmed avflytta senast den sista januari, men då denna fortfarande bor kvar har hyresvärden nu vänt sig till hyresnämnden för att få hjälp att avhysa hyresgästen.

Annons
Fakta: Får värden gå in i lägenheten utan tillstånd?

Nej, värden får inte gå in i lägenhet utan tillstånd. Om värden behöver komma in i din bostad för att ”utöva nödvändig tillsyn” eller annat så måste hen ha ditt tillstånd. Utan ditt tillstånd räknas det som en brottslig handling.

Om hyresvärden går in utan tillstånd

Om din hyresvärd går in utan ditt tillstånd kan det räknas som en brottslig gärning. Det kan handla om hemfridsbrott. Kontakta din värd och säg att du inte accepterar att de går in i din lägenhet utan ditt tillstånd.

Fortsätter värden att gå in utan tillstånd i lägenheten, kan du polisanmäla det. En polisanmälan kan också göras redan vid första tillfället. Du kan också begära att värden ändrar dina hyresvillkor så att hen inte längre ska få ha en reservnyckel till din lägenhet. Om värden inte går med på att göra ändringen kan du ansöka till hyresnämnden att det ska göras ändå.

Det här kan du göra om hyresvärden går in utan lov

  • Säg till värden att du inte tillåter att de går in i lägenheten utan ditt tillstånd.
  • Polisanmäl om värden ändå går in i lägenheten utan tillstånd.
  • Kontakta hyresnämnden för att få ändrade hyresvillkor.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Hos kommunala Förbo blir du spärrad för dåliga referenser – i tio år: ”Inte proportionerligt” Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.