Annons

Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt

Västmanland Hyresgästen i Västerås anklagas för att vid två tillfällen ha avlett el från källare och vind till sin egen lägenhet. Hyresvärden ser allvarligt på detta och har vänt sig till hyresnämnden för att få vräka den 59-årige mannen.
Foto: Hyresnämnden
Mannen anklagas för att ha stulit el från hyresvärden, genom att leda en sladd från tvättstugan till sin lägenhet.

Mannen hyr en etta av en privat fastighetsägare i Västerås. I somras upptäckte en fastighetsskötare att en förlängningssladd löpte mellan tvättstugan och mannens lägenhet. Fastighetsskötaren kopplade ur kabeln och stängde tvättstugefönstret, som stod öppet.

Hyresvärden skickade ett brev till hyresgästen där det stod att detta inte är tillåtet samt en uppmaning om att inte upprepa det. Samtidigt skickade värden en kopia på brevet till socialtjänsten i Västerås, trots att det inte handlade om störningar i boendet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Ledde om el igen – trots varningsbrev

Men uppenbarligen tog inte mannen till sig informationen, för i slutet av sommaren var det dags igen. Nu var det en annan fastighetsskötare som upptäckte tilltaget. Men den här gången gick förlängningssladden från vinden in till mannens lägenhet. Den här gången fick hyresvärden nog och sa upp hyresgästens hyreskontrakt. Senast den 30 november måste han vara ute ur lägenheten. Som alltid när hyresgästen inte godtar en uppsägning, går ärendet vidare till hyresnämnden för att avgöras där.

Från vinden löpte en förlängningssladd ut genom fönstret ner till mannens lägenhet.

Hyresvärden ser allvarligt på att hyresgästen stulit el. Det faktum att fönstret till tvättstugan och vinden stått öppna innebär också en säkerhetsrisk och risk för skador på fastigheten. När personal tog bort förlängningskabeln på vinden kunde de konstatera att duvor flugit in på vinden och smutsat ned och att det regnat in.

Annons

Att skaffa sig elektricitet på det här sättet kan vara ett brott och rubriceras som olovlig energiavledning, om det blir en polissak.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

Erkänner stöld vid ett av tillfällena

Mannen själv medger att han stulit el, men att det bara var vid ett tillfälle och då från både tvättstugan och vinden.

Som bevis för att så inte är fallet har hyresvärden foton från de olika tillfällena. Hyresvärden har också fått uppgifter om att Mälarenergi stängt av elen till lägenheten vid två tillfällen under sommaren, vilket talar för att den olovliga elavledningen skett vid samma tillfällen.

En fastighetsskötare upptäckte en förlängningssladd i tvättstugan som inte funnits där tidigare och som gick ut genom fönstret.

Båda fastighetsskötarna kommer att vittna under förhandlingarna. Än så länge är inget datum bestämt för när det blir. Hem och Hyra har skrivit om elstölder flera gånger tidigare, till exempel här och här. 

Annons

 

 

Läs också Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning” Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.