Annons

Hyresgästen ”stoppade huvudet i sanden” – är skyldig värden över 100 000 kronor

Linköping När problemen hopade sig fick det mannen att, som han själv beskriver det, stoppa huvudet i sanden. Till sist var han skyldig sin hyresvärd över 100 000 kronor. Nu måste han flytta.
Uppsägning av hyresavtal och tingsrätten i Linköping.
Foto: Jenny Knutsson
Mannen är skyldig sin värd över 100 000 kronor. När ärendet togs upp i hyresnämnden i Linköping var han ångerfull.

Hyresvärden köpte det lilla hyreshuset i Linköping för några år sedan. Hon upplevde att det var svårt att få den stora lägenheten på 140 kvadratmeter uthyrd och säger att hon blev glad över att få tag på en hyresgäst. Någon kreditupplysning togs inte.

— Eftersom lägenheten är stor så är hyran ganska hög och det var inte så att folk stod i kö för att få hyra den, så jag fick chansa. Så här i efterhand kan jag väl tycka att det inte var värt det, säger hyresvärden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bra kontakt

I början fungerade allt problemfritt och hyresgäst och hyresvärd beskriver båda att de hade bra kontakt med varandra. Men på sommaren 2023 slutade hyran, som i dagsläget ligger på 12 746 kronor i månaden, att komma in.

— Jag fick en förklaring och jag tyckte synd om honom. Man är ju inte mer än människa och vill ju vara schysst. Samtidigt så ska ju hyran betalas. Vi gjorde upp en plan tillsammans om att han skulle börja betala av sin skuld med lite grann varje månad, men så blev det inte, säger hyresvärden.

I stället växte skulden stadigt och till sist tog hyresvärdens tålamod slut.

Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

— Jag kan ju inte hur sånt här går till. Jag har aldrig varit med om något liknande förut, säger hyresvärden, som fick hjälp av en fastighetskonsult från organisationen Fastighetsägarna att säga upp hyreskontraktet och ta ärendet till hyresnämnden då mannen inte flyttade frivilligt.

”Finns inget att bestrida”

När det blev dags för sammanträde i hyresnämnden var skulden uppe i totalt cirka 120 000 kronor.

— Jag förstår att hyresvärden vill ha betalt. Det finns inget att bestrida från min sida. Det är jag som har gjort fel och misskött mig, säger mannen.

Annons
Läs ocksåBar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphusetPolisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.
Hyreslagen, bok som ligger på ett bord
Det räcker att en hyresinbetalning är mer än en vecka försenad för att en hyresvärd ska ha rätt att säga upp avtalet.

Hur kunde det då bli så här? Hyresgästen berättar att han har en ansträngd ekonomisk situation efter en företagskonkurs för några år sedan. När han av familjerelaterade skäl dessutom fick svårt att sköta sitt jobb blev situationen ohanterbar.

— Jag gick känslomässigt in i väggen. Till sist fick jag ge upp vissa saker för att kunna fokusera på andra. Har man väl börjat gräva ner huvudet i sanden så bli det till sist övermäktigt att ta sig upp igen, säger han.

Lovar att betala

Resultatet av hyresnämndens sammanträde blev en förlikning, där mannen lovar att betala skulden i två omgångar under sommaren. I gengäld får han bo kvar en månad extra efter att hyreskontraktet slutar gälla men måste flytta ut senast 31 juli.

— Det blev den bästa lösningen jag kan få. Det är klart att det är skönt att få lite extra tid på mig att packa och flytta.

Vart han ska ta vägen vet han inte i dagsläget.

— Det kanske låter naivt, men jag är inte så orolig för den biten. Det har alltid löst sig för mig tidigare. Men det kommer att bli jättesvårt att lösa det ekonomiska och betala skulden, säger han.

”Det är jättejobbigt”

Och när datumet för den första inbetalningen passerade häromdagen hade ännu inga pengar kommit in.

Annons

Hyresvärden känner sig uppgiven och säger att hon överväger att sälja huset när tvisten är utredd.

— Det är jättejobbigt. Inte bara den här grejen, utan alla kostnader har ju rusat i väg. Det är ett helt annat läge nu än när jag köpte för några år sedan.

Det räcker att en hyresinbetalning är mer än en vecka försenad för att en hyresvärd ska ha rätt att säga upp avtalet. Men om hyresgästen då betalar inom tre veckor kan kontraktet ändå räddas.

Hyresvärden säger att hon nu, med hjälp av sitt juridiska ombud, kommer att vända sig till Kronofogden för att driva in skulden och få mannen vräkt. I dag ångrar hon att hon inte tog tag i situationen tidigare.

— Men det är lätt att vara efterklok.

Läs också Hos kommunala Förbo blir du spärrad för dåliga referenser – i tio år: ”Inte proportionerligt” Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.