Annons

Hyresgäster blåsta på ockerhyra

Nyheter ​Hyresnämnden beslutade att Alexander Nilsson och Mikael Wikman skulle få tillbaka 8 000 kronor vardera som de betalt i överhyra i Göteborg. Men de kommer inte att få några pengar. Kvinnan som de hyrde av kommer att beviljas skuldsanering.

​Hem & Hyra har tidigare berättat om Alexander Nilsson, Mikael Wikman och tre andra kompisar som fick ett beslut i hyresnämnden på att de ska få tillbaka 8 000 kronor vardera som de betalt i överhyra, sammanlagt 40 000 kronor. Killarna hyrde tillsammans en femrummare i Göteborg och för 18 000 kronor i månaden när de var nyinflyttade i staden. I Hem & Hyra nummer 6/2009 berättade Alexander och Mikael om hur de kände sig lurade när de fick reda på den ordinarie hyran: 9 537 kronor i månaden.

Nu har det gått ett och halvt och sedan hyresnämndens beslut och det är klart att andrahandshyresgästerna av allt att döma inte kommer att få några pengar. Förstahandshyresgästen är på gång att beviljas skuldsanering.
– Vi fick ett brev om vi godkände skuldsaneringen eller inte. Vi valde att inte godkänna, men efter vad kronofogden sa har det i praktiken ingen betydelse för deras beslut, säger Alexander Nilsson.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Varje år beviljas omkring 3 500 svenskar skuldsanering. Det innebär att man lever på existensminimum under fem år. Inkomster utöver existensminimum ska under denna period gå till att betala av skulderna. Sedan är personen skuldfri. 
– Det känns surt. Samtidigt fick vi se en lista på förstahandshyresgästens skulder och vi var inte ensamma om att ha fordringar, säger Alexander Nilsson.
Dessutom kan han glädjas åt att nyligen ha fått ett förstahandskontrakt till en tvåa i Gamlestadstorget i centrala Göteborg.

Annons
Läs också Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor" Värdens knep för att avslöja hyresgästen – stängde av strömmen Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.