Annons

Hyresgäster evakuerade efter explosion

Arboga Två hyresgäster skadades lindrigt när en explosion inträffade i ett hyreshus i Arboga i lördags. Hyresgästföreningen Arboga-Kungsör har sin expedition i fastigheten som evakuerats.
Foto: Anna Rytterbrant

Explosionen inträffade vid 18.40-tiden på lördagskvällen. Polisens bombtekniker kunde snabbt konstatera att det rörde sig om en explosion från gasoltuber i fastighetens källare. Polisen har därför inlett en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse. 

I fastigheten finns både hyreslägenheter, en pizzeria, hyresvärden Arboga-Lunds  huvudkontor och Hyresgästföreningens expedition. Värst drabbat blev Arboga-Lund och därefter lägenheterna ovanpå.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det var tur i oturen att det var en lördagkväll med fint väder i semestertider, annars hade fler kunnat skadats. Nu var det få personer hemma och inga personer på kontoren i bottenvåningen, säger Victoria Holmgren som är pressekreterare i polisområde Västmanland.

Nu är alla hyresgäster evakuerade och man vet inte när de kommer få flytta in igen. Polisen har fått tillstånd att gå in och göra tekniska undersökningar. Men sedan ska även själva fastighetens skick undersökas.

I en av lokalerna på bottenvåningen har Hyresgästföreningen Arboga-Kungsör sin expedition. 

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Jag fick veta på på lördagskvällen att vi också var drabbade, men vad det verkar har vår lokal klarat sig skapligt. Men sen beror det ju på hur kåken i övrigt ser ut – om det går att rusta upp, berättar föreningens ordförande Jan-Olov Lööw.

Annons

Man misstänker att det var restaurangens terrassvärmare som stått och läckt och sedan antänts.

– Det var tur det var på helgen. Annars hade det varit personal i lokalerna. Bara inne hos hyresvärden Arboga-Lund arbetar säkert åtta tio personer.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

Hyresgästföreningen har några medlemmar i fastigheten, men förlitar sig på hyresvärden Arboga-Lund och kommunen som har upprättat ett kriscentrum för hyresgästerna.

– Jag tror att de sköter det där bäst. Sen får vi se om det är något vi kan göra. De vet ju att vi finns här om det behövs.

Nu väntar man på att få gå in i lokalen och undersöka hur den klarat sig.

Annons

– Tidigast klockan fyra i dag ska vi få gå in och inspektera vår lokal, ingen får gå in i kåken före det, det är avspärrat nu.  Det känns nog inte så vidare roligt att gå in där. Vi har även lite grejer i källaren, och det vet jag inte hur det ser ut. De lokaler som drabbats värst ser ju ut som det gör på bilder från Irak. På baksidan har sex eller sju garage smällt så att dörrarna kastats iväg långt upp på gräsmattan och motorcyklar har blivit utkastade. Så detta hade kunnat blivit mycket, mycket allvarligare, konstaterar Jan-Olov Lööw.

 

Läs också Johan och hans dotter blir sjuka av bostaden – men hyresvärden har vägrat sanera Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.