Annons

Hyresgäster får bo kvar i Svenshögen

Västra Götaland ​De uppsägningshotade hyresgästerna i Svenshögen får bo kvar. Det står klart sedan Svea hovrätt i dag avgjort den två år långa striden till hyresgästernas fördel.
– Gud så gott detta känns, det var den bästa julklapp vi kunde få, säger Ann-Christine Berggren, en av hyresgästerna på Doktor Forsgrens väg. Vi har kämpat i två år och även om jag hela tiden trott att det skulle gå vår väg så kan man ju aldrig vara riktigt säker.
Det var i slutet av år 2006 som samtliga hyresgäster på Doktor Forsgrens väg i Svenshögen fick sina hyreskontrakt uppsagda. Detta därför att hyresvärden Vector Fastigheter ville göra en stor fukt- och mögelsanering och ansåg att det var omöjligt att hyresgästerna skulle kunna bo kvar. Bland annat ska golven brytas upp och nya rörledningar dras genom väggarna. Bolaget har i efterhand också bestämt sig för att även byta ventilation och värmesystem i husen.
Att husen behövde saneras från fukt och mögel höll hyresgästerna med om – men inte till priset av att de skulle förlora sina hem. De vägrade att flytta frivilligt och krävde i stället evakueringslägenheter under ombyggnadstiden och rätt att flytta tillbaka när ombyggnaden var klar.
Hyresvärden vände sig då till hyresnämnden i Göteborg i hopp om att få igenom uppsägningarna den vägen. Vectors argument var bland annat att eftersom fuktskadorna i huset utgör en hälsorisk måste behovet av en sanering väga tyngre än hyresgästernas intresse att bo kvar.
Men hyresnämnden valde att gå på hyresgästernas linje. Nämnden ansåg visserligen att en renovering var nödvändig eftersom fukt- och mögelskadorna kan utgöra en risk för hyresgästernas hälsa. Men precis som hyresgästerna ansåg hyresnämnden att Vector både skulle erbjuda återflyttningsrätt och tillfälliga evakueringslägenheter under ombyggnadstiden.
Därmed blev det dags för andra ronden. Bolaget, som numera heter Vector Invest AB, överklagade nämligen beslutet till Svea hovrätt.
Men inte heller i hovrätten rönte Vector någon framgång. Hovrätten konstaterar visserligen att bolaget numera muntligt lovat att alla som vill ska få flytta tillbaka efter ombyggnaden men att bolaget inte erbjudit några tillfälliga evakueringslägenheter till någon av hyresgästerna.
Däremot har några hyresgäster erbjudits ersättningslägenheter. Men hovrätten tycker inte att de lägenheterna är något likvärdigt alternativ eftersom de är betydligt mindre och därmed inte lämpliga för hyresgäster med flera barn.
–  Enligt hovrättens mening är det därmed oskäligt mot dessa hyresgäster att hyresavtalen upphör, skriver rätten i sitt beslut som inte kan överklagas.
Conny Borup, jurist hos Hyresgästföreningen Region Västra Sverige, har företrätt flera av hyresgästerna under den två år långa processen och är mycket nöjd med hovrättens beslut. Men enligt honom är sista ordet ännu inte sagt.
 – Under resans gång har Vector visat prov på en mycket dålig förvaltning, säger han. Jag kommer därför att titta närmare på möjligheterna att ansöka om åtgärdsföreläggande eller tvångsförvaltning av de här fastigheterna.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas Därför är skyddet svagt för tiotusentals hyresgäster – Robin och Louise tvingades flytta från två radhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.