Hyresgäster hos Kindahuskan få höjd hyra vid nyår
För vissa lägenheter vill Stiftelsen Kindahus höja hyran med fem procent, för andra kräver man ingen höjning alls. Bakgrunden är en överenskommelse mellan Kindahus och Hyresgästföreningen, som går ut på att hyrorna bättre ska spegla vad man får för pengarna.
– Vi konstaterade redan för några år sedan att man betalar lika mycket för lägenheter som är olika bra och har olika standard, säger Benny Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Parterna har i flera år arbetat för att införa hyressättningssystemet ”Rätt hyra”, där en mängd olika faktorer poängsätts. Sedan räknas hyran för varje lägenhet ut efter hur många poäng den fått. Det arbetet är klart och även om systemet ännu inte är helt infört så ligger det till grund för hyresförhandlingen.
– Kindahus har inte yrkat på en generell hyreshöjning, utan har en procentsats för varje enskild lägenhet och i genomsnitt blir det 2,88 procent. Vi är överens om att ingen lägenhet ska få en högre höjning än fem procent, säger Benny Andersson.
Enligt Ann-Louise Pettersson, ekonomichef hos Kindahus, är det framför allt högre taxor för fjärrvärme samt vatten och avlopp som ligger bakom att stiftelsen anser sig behöva höja hyran. Men det handlar också om att klara att hålla den tioåriga underhållsplan som antogs inför 2012.
– Vi satsar 15 miljoner kronor per år, vilket ska sättas i relation till vår omsättning, som är 67 miljoner per år, säger Ann-Louise Pettersson.
De större åtgärder som planeras under 2013 är renovering av stammar i Kullaområdet genom så kallad relining och fönsterbyten i Bergdalaområdet. Det senare arbetet beräknas ta tre år.
Benny Andersson konstaterar att 2,88 procent ligger nära genomsnittet av de hyreskrav som kommit hittills inför 2013 från hyresvärdar i den här delen av landet.
– Men det spelar egentligen ingen roll, eftersom det är förhållandena just i Kinda som ska vara avgörande för hyrorna där, säger han.
De senaste åren har Kindahus haft betydligt högre hyreskrav än i år och enligt Ann-Louise Pettersson är det bland annat ränteläget som spelar roll.
– Räntorna ligger lågt, men om de skulle börja gå upp så skulle vi behöva hålla igen på underhållet. Men det kan vi egentligen inte eftersom det finns ett styrelsebeslut på att vi ska hålla den här nivån, säger hon.
Den 26 november sätter sig parterna vid förhandlingsbordet. Förhandlingen omfattar 912 lägenheter.
Flera kommunägda bostadsbolag och bostadsstiftelser vill höja hyrorna nästa år. Här är deras krav:Kindahus: 2,88 %Platen, Motala: 3,25 %Ramunderstaden, Söderköping: 3,6 %Stångåstaden, Linköping: 2,3 %
Två kommunala bostadsbolag i Östergötland tecknade tvåårsuppgörelser med Hyresgästföreningen förra året. Det betyder att hyreshöjningarna för 2013 redan är klara:Bostadsbolaget i Mjölby: 2,8 %Vallonbygden, Finspång: 2,15 %