Annons

Hyresgäster i Mörbylånga rasar mot p-avgift

Kalmar Mörbylånga Bostads AB har infört parkeringsavgifter för hyresgäster i det lilla samhället Mörbylånga. Avgifterna ska finansiera nya p-platser i den större turistorten Färjestaden. Nu rasar hyresgästerna mot beslutet.

Mörbylånga är ett sömnigt samhälle med cirka 1800 invånare. Här har hyresgästerna på Blomstervägen och Bäckvägen parkerat gratis i alla år. På Bäckvägen ligger flerfamiljshus med en intilliggande parkeringsplats för hyresgästerna. Dessutom finns det 12 gästparkeringar.

– P-platserna gapar alltid tomma. Några problem med att hitta p-platser har vi verkligen aldrig haft här, säger en hyresgäst på Blomstervägen. 

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hon bor i en hyresrätt av modell kedjehus på Blomstervägen. Framför husingångarna finns varsin carport anpassade för hyresgästernas bilar. Här har kvinnan alltid ställt sin bil gratis. 

Men i november förra året fattade Mörbylånga Bostads AB ett nytt beslut. De införde förhyrda parkeringsplatser för alla sina hyresgäster i Mörbylånga och Färjestaden. Det resulterade i att kvinnan och hennes grannar på Blomstervägen nu måste betala 150 kronor per månad för att parkera bilen. På Bäckvägen kostar en parkeringsplats 200 kronor per månad. 

– Det är inte klokt att vi ska betala för en parkering som annars skulle stå tom. Vi som bor här är fattig-pensionärer med höga hyror. En tre kostar drygt 7 000 kronor. För oss är 200 kronor extra varje månad mycket, säger kvinnan som inte vill uppge sitt namn. 

Läs ocksåDärför måste gräsmattorna på Teds gård försvinna: "Annars går det åt pipsvängen"Man som står på sin utegård.

På Mörbylånga Bostads AB motiverar man beslutet med att det är ”solidariskt”.

– Vi har stora problem med parkeringsbrist i Färjestaden. Därför bestämde vi oss för att ta ett solidariskt beslut och införa p-avgifter på hela vårt bestånd i både Färjestaden och Mörbylånga, säger Jenny Cedergren, kundservicechef på Mörbylånga Bostads AB. 

Annons

I samband med att bostadsbolaget införde p-avgifter fick berörda hyresgäster en hyresreducering på 50 kronor per månad. 

Läs ocksåEfter mögelstriden – arga sms:en tvingar bort Torbjörn från lägenheten: ”Tänker överklaga”Torbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt tre år sedan. Först i våras var renoveringen klar.

– Samtidigt höjdes hyran på andra orter på Öland. Vi menar att vi därför har kompenserat hyresgästerna för parkeringsavgifterna, säger Jenny Cedergren.

Med p-avgifterna ska det kommunala bostadsbolaget finansiera fler p-platser i Färjestaden. Något som upprör hyresgästerna i Mörbylånga. 

– Ska vi på landsorten betala för fler p-platser i stan? Det är ju inte klokt, säger kvinnan på Blomstervägen. 

Mörbylånga Bostads AB har anlitat parkeringsbolaget Q-park och bevakningsbolaget Ölands Bevakningsbolag som sköter parkeringsbevakningen. 

– De kör runt här varje dag och kontrollerar och är väldigt snabba med att lappa. Det är väldigt obehagligt. Jag har en granne som inte har egen bil. Hans hemtjänst får numera en lapp när de ställer sig utanför hans hus. De måste nu ställa sig på gästparkeringen längre bort, säger kvinnan. 

Annons

Hyresgästföreningen deltog i hyresförhandlingarna i samband med att hyran sänktes och p-avgiften infördes. De har inte haft något att invända mot bostadsbolagets beslut.

– Hyresgästföreningen förhandlar bara hyreskontrakt, inget annat. Det står inte någonting i de beröra hyresgästernas hyreskontraktet om parkeringar. Därför är värden fri att införa parkeringsavgifter, säger Elisabeth Engqvist som var ordförande i föreningen när beslutet fattades om hyressänkning. 

Nu tar hyresgästerna i Mörbylånga till insändare och debattinlägg för att påverka bostadsbolaget att ta bort p-avgifterna. Men bostadsbolaget är inte särskilt medgörliga.

– Vi ser just nu över hur vi kan finjustera alltsammans. Men att ta bort avgifterna kommer inte bli aktuellt, säger Jenny Cedergren. 

Läs också Hyresvärden betalade inte elräkningar – Gabriel fick duscha i kallvatten Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.