HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster protesterade – men Halmstadvärden får renovera

Halmstad När renoveringen är klar skjuter hyran i höjden med upp mot 1 400 kronor.
Foto: Gry Ellebjerg

Den kommunala värden i Halmstad, HFAB, ska renovera 104 lägenheter på Klackerup/Nyhem. Renoveringen blir omfattande med nya avloppsstammar och vattenledningar, vilket i sin tur också betyder bland annat nya badrum och kök.

För hyresgästerna innebär det också höjda hyror mellan 995 kronor i månaden och 1 350 kronor. För att hyresvärden ska få göra en sådan omfattande renovering krävs hyresgästerna samtycke eller tillstånd från hyresnämnden.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Nio hyresgäster gav inte samtyckte och därför prövades renoveringen i Hyresnämnden i Göteborg. Där hördes två hyresgäster. Den ene berättade att hans lägenhet nyligen hade renoverats efter en översvämning. Lägenheten var nu som ny och dessutom hade han inte råd med högre hyra.

Den andra hyresgästen menade att renoveringen handlade om underhåll och kunde genomföras utan att golv och väggar revs ut. Han motsatte sig högre hyra.

Men hyresgästerna fick inget gehör. Hyresnämnden konstaterar i sitt beslut att värden har vad som kallas ”beaktansvärt intresse” och en renovering kan inte ”anses oskäligt”.

Läs ocksåNytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden

Nämnden menar att det inte handlar om en lyxrenovering.
Höjningarna kommer att trappas upp. De aktuella lägenheterna ligger på Stålgatan 33-41 och Klackerupsgatan 3-5.

Fakta: Kan man säga nej till en renovering?

Kan man säga nej till en ombyggnation, får värden höja hyran hur som helst, och hur mycket får man renovera själv? Hyresgästföreningens jurist Susanna Skogsberg reder ut de vanligaste frågorna kring renovering.

Läs också Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent Vattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärden Håkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.