Annons

Hyresgäster stämmer Centrumkompaniet

Stockholm I två och ett halvt års tid har de boende i centrumhuset i Skärholmen störts av oväsendet från omfattande byggarbeten intill. Ibland både dag och natt. Nu stämmer de fastighetsägaren.

Den ersättning som fastighetsägaren erbjuder tycker många av hyresgästerna är helt oacceptabel. Nu väljer därför 28 av de boende att med hjälp av Hyresgästföreningen i Stockholm stämma Centrumkompaniet inför tingsrätten.

Det var i januari 2005 som den mycket stora om- och nybyggnaden av Skärholmens centrum började.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Utan förvarning från fastighetsägaren dessutom. Plötsligt kom det lastbilar och maskiner och man började bygga om torget och huset där Åhléns finns, berättar Michel Mavrokefalos, en av de boende.

I hela centrumhuset finns drygt 120 enrumslägenheter. Men de två sidor av kvarteret som ligger närmast byggena har drabbats värst. Framför allt när det stora parkeringsgaraget började rivas våren 2005.

– Då sprängde man en flera meter djup grop, säger hyresgästen Michele Andersson.

Läs ocksåTrodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

De boende har flera gånger polisanmält bullret när det pågått nattetid. Men det har inte hjälpt mycket.

– Det har blivit lugnt ett tag, men sedan fortsatt igen, säger Michel Mavrokefalos.

Annons

Ombyggnaden, som ska skapa lokaler för 200 butiker, ska pågå till september 2008. Därmed fortsätter störningarna ännu under lång tid.

Läs ocksåHög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"

– Senast härom natten slängde de järnrör, så att alla vaknade, säger Michele Andersson.

När de boende ville ha kompensation för olägenheten, så erbjöd fastighetsägaren 4 000 kronor till de mest drabbade och 2 500 kronor till övriga. Ärendet gick till hyresnämnden som i september i fjol föreslog att de boende fram till dess skulle få 6 750 kronor respektive 4 000 kronor vardera.

De boende och Hyresgästföreningen sade ja. Fastighetsägaren menade däremot att ersättningen i så fall även skulle omfatta kommande störningar.

– Det kunde vi inte gå med på, säger Michel Mavrokefalos.
Sedan dess har ärendet legat på is.

– Det är förstås inte bra. Hade vi gått vidare direkt, så hade säkert fler hyresgäster varit intresserade av att gå till domstol, menar P-O Brogren, pressansvarig på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Annons

Nu har han ändå fått in fullmakt från 28 boende för att stämma Centrumkompaniet.

Under tiden har fastighetsbolaget nått ett antal uppgörelser.

– Det gäller 10-15 hyresgäster, där vi har betalat ut de 4 000 kronor alternativt 6 750 kronor, som hyresnämnden föreslog. Men överenskommelserna gäller för hela byggperioden, berättar företagets bolagsjurist Henrik Hoogland.

Marita Saikkonen är en av de hyresgäster som inte gått med på en sådan uppgörelse. Hon ser i stället fram emot stämningen.

– Jag tycker att vi borde få 10 000 kronor i ersättning, minst, säger hon.

Läs också Ewas bullerfasa fortsätter – värden och gymmet skyller på varandra L-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök" Grovt misshandlad av sin granne – nu förlorar mannen sin lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.