Annons

Hyresgäster i Uddevalla får säga sitt om nya balkonger

Uddevalla De typiska funkishusen från 1950-talet bör bevaras menar vissa. Andra önskar att de moderniseras och får funktionella balkonger. Många hyresgäster vill att husen får inglasade balkonger. även om det kommer att kosta 500 kronor mer per månad.
Foto: Karin Gistedt
Lena Andersson drömmer om att få en ny, mer användbar balkong till sin lägenhet i Uddevalla.

De skyddsvärda husen ligger på Anders Knapes väg och Nordens väg i södra Uddevalla, vid Bohusgården. Det är gamla tegelbyggnader med balkonger som nu är hårt angripna av rost. Under flera år har man utrett, stött och blött hur en renovering ska ske. Och i takt med att allt fler flerbostadshus i Uddevalla fått inglasade balkonger har också önskemålen från hyresgästerna här blivit tydligare.

– Det viktigaste är att man gör i ordning balkongerna, säger Lena Andersson, som bor på Nordens väg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

 

De rostiga balkongerna skämmer fasaden, men kommunen säger nej till nya, inglasade balkonger, då husen är skyddsvärda på grund av funkisstilen.

Hon tycker det är trist att ha en rostig, liten balkong och säger att när de boende för ett par år sedan fick se modeller av inglasade balkonger fick hon ett positivt intryck. Bland annat för att de balkongerna har ett avrinningssystem som gör att det inte blir dropp från våningarna ovanför, utan att allt vatten rinner ner i stuprör. Lena Andersson har bort i huset i tre år och hela tiden hört att något skulle göras åt balkonger och fasad, men ännu har inget hänt.

Uddevalla kommuns samhällsbyggnadsnämnd har sagt nej till ombyggnation av husen enligt Uddevallahems förslag. Man betonar vikten av att behålla husens yttre. Nämnden ställer sig inte negativa till en renovering och att man byter ut balkongerna, men det ska inte ske på bekostnad av kulturmiljön.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Men vad tycker hyresgästerna som bor i husen? Hyresgästföreningen gav sig ut för att pejla läget. De knackade dörr och frågade de boende vad de vill ha åtgärdat, om de absolut vill ha inglasade balkonger.

Annons

– Det känns viktigt att veta vad de boende vill, vilka förändringar de vill ha och vad de är beredda att betala, säger Ulf Hallman, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen. Därför har vi valt att gå ut och knacka dörr och fråga dem som bor här i området.

Vid den första dörrknackningsrundan var det 52 av 143 som valde att skriva på listan där man vill låta Uddevallahem rusta upp och modernisera husen och balkongerna.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Vi kommer att göra fler besök i området då det var nästan 90 lägenheter där ingen öppnade. Vi vill ge så många som möjligt chansen att säga sitt om renoveringen, säger Ulf Hallman. Av dem vi knackade på hos var det endast fyra som var negativa till en renovering.

En av dem var Michael Bujdos, som menar att Uddevallahem skött underhållet av husen dåligt genom åren, att man gjort en misslyckad målning av balkongerna för många år sedan och att man sedan inte åtgärdat det. Han menar också att man inte visat nackdelar med nya balkonger.

– Det sägs inget om hur nya, större balkonger kommer att skugga fönstren, att det blir mycket mörkare i lägenheterna. Dessutom har man inte berättat i klartext vad det kommer att kosta. Jag tycker att man först och främst ska se till att nuvarande balkonger rustas upp, kollas så att de är säkra och att man sköter underhållet.

Lena Andersson håller inte med. Hon menar att det skulle ge lägenheten ett stort mervärde att få en rymligare, väderskyddad balkong.

Annons

– Jag tycker det skulle vara jätteskönt, säger hon. Man kan ju göra fina balkonger utan att husen förstörs.

Och det är också det förslag som Uddevallahem måste arbeta vidare med, då Samhällsbyggnadsnämnden menar att man kan ta fram arkitektritade förslag som följer husens stil och karaktär.

Samhällsbyggnadsnämndens beslut att säga nej till förändringen följs av ett tillägg, där man skriver att tjänstemännen ska ta fram en ändring av detaljplanen så att bebyggelseförbudet runt husen hävs. Uddevallahems styrelseordförande Paula Berger säger att man väntar in detaljplaneändringen innan man lämnar in en ny bygglovsansökan.

 

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.