Annons

Hyresgäster utan el hela vintern – nu kan även vattnet stängas av

Västervik Västerviks kommun har i samråd med mark- och miljödomstolen beslutat att dra tillbaka sin ansökan om löpande vite. Samtidigt riskerar hyresgästerna nu även att bli utan vatten.
Hyreshus i Överum.
Foto: Tindra Englund
Redan i december stängde Eon av elen i huset.

Hem & Hyra har tidigare berättat om ett hyreshus i Överum som stått utan el och varmvatten hela vintern. Nu kan vi avslöja att även vattnet riskerar att stängas av i huset.

–  Jag har inget att betala räkningarna med, säger konkursförvaltaren Petter Vaeren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Konkursförvaltaren har ansvar för huset

I dagsläget är det han som är ansvarig för förvaltandet av lägenheterna men då ingen av hyresgästerna betalar någon hyra till konkursförvaltaren finns inte heller några pengar att använda till förvaltningen. Därmed har han nu även tvingats säga upp vattenabonnemanget.

–  Jag har inte varit i kontakt med hyresgästerna och krävt in någon hyra då det just nu är ett sådant hinder i hyresrätten att jag känner att jag kan inte betalt, säger Petter Vaeren.

I stället har han hört med kommunen om det skulle gå att få till ett upplägg där hyresgästerna i stället själva betalar direkt för vattnet, men det verkar i dagsläget omöjligt. Däremot har kommunen valt att tills vidare avvakta med att stänga av vattnet med hänsyn till hyresgästerna.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Hoppas på försäljning

Petter Vaerens förhoppning är nu att både hyreshuset och de andra fastigheterna som ägts av konkursbolaget Arenal fastigheter ska kunna säljas inom ett par månader.

Annons

–  Min uppgift är att sälja alla tillgångar. Tanken är att begära en exekutiv auktion eftersom de pantbrev som finns överskrider värdet på fastigheten, säger konkursförvaltaren Petter Vaeren.

Vid en exekutiv auktion är det Kronofogden som fungerar som mäklare och om köpeskillingen inte kan täcka ett pantbrevs fordran så uppstår efter försäljningen en fordran gentemot den gamla fastighetsägaren och alltså inte mot fastigheten.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Utesluter inte att det begåtts ett brott

Även om han ännu inte hunnit gå igenom allt i ärendet utesluter han inte heller att konkursen kommer leda till en brottsutredning.

–  Det är något konstigt med de tidigare försäljningen då en av fastigheterna såldes för en och en halv miljon kronor, för bara några år sedan. Trots att värdet troligen var lägre redan då.

Men än så länge har han inte hunnit reda ut exakt vad det är som har hänt i bolaget.

Annons

– Nej inte än. Nu fokuserar jag på omhändertagandet och försäljningen av fastigheten, utredandet kommer längre fram.

– Det finns en risk att det här kommer att hamna under någon typ av brottsrubricering också längre fram men det är för tidigt att säga, säger Petter Vaeren.

 

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.