Annons

”Hyresgästerna blir de stora förlorarna”

Stockholm Vad skulle hända om marknadshyror infördes? Hyresgästföreningen presenterade rapporten "Den svenska hyresmarknaden" på ett seminarium i dag.
Mariell Juhlin, chefekonom på Ramböll, presenterar Hyresgästföreningens rapport om marknadshyror.

– Bostaden måste bli en politisk fråga och hamna högt på dagordningen, sa Marie Linder när hon inledde seminariet om rapporten ”Den svenska hyresmarknaden” om vad som händer om marknadshyror införs i Stockholm.

– Ett antal debattörer säger att lösningen är marknadshyra och att regleringen måste bort. Det är främst ekonomer som fört fram att en fri prissättning, utbud och efterfrågan skulle lösa bostadssituationen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Därefter påpekade hon att den statliga hyresregleringen slopades redan 1975. Den ersattes av bruksvärdessystemet, den svenska modellen på hyresmarknaden. Men vad händer om dagens system avskaffas? 

– Vi har gjort en simulering av konsekvenserna med marknadshyror och jämfört med det system vi har i dag, berättade Mariell Juhlin, chefekonom på Ramböll. Hyresgästerna blir de stora förlorarna. De privata fastighetsägarna de stora vinnarna.

Hon visade sedan hur genomsnittshyran i olika stadsdelar och kommuner skulle påverkas. På Norrmalm i Stockholms stad och i Solna kommun i länet skulle skillnaderna bli störst, med 109 respektive 88 procents hyreshöjning. 

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Förre LO-ekonomen Dan Andersson fick reflektera över rapporten.

Annons

– Det är ett förnämligt arbete, en detektivutredning. Första huvudpoängen är att den normala lägenheten inte längre är 67 kvadratmeter utan 46. Den andra är att lärare och sjuksköterskor får flytta ut från Stockholm. Den tredje effekten är bostadsrättsägare och villaägare blir rikare.

I publiken satt flera kritiker, bland dem Bengt Hansson, analytiker på Boverket.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Det här är ju ingen heltäckande analys, den visar ju bara en sida – hur hyresgäster förlorar. Den visar att vi har bostadsbrist och att vi har många som står utanför bostadsmarknaden, sa han.

– Det var den avgränsningen vi gjorde. Men där kanske Boverket kan utreda vidare, svarade Mariell Juhlin.

Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna var en annan.

Annons

– Det känns som en statisk analys. Varför har ni inte tittat på vad ökad rörlighet, minskad ombildning av hyresrätt, ökat byggande och så vidare skulle betyda?

– Det skulle bli spekulation, vi vet helt enkelt inte. Evidens är ledordet, svarade Mariell Juhlin. När man tog bort subventionerna minskade byggproduktionen. I dag finns möjligheten att bygga bostäder till i princip marknadshyror, presumtionshyror. Det kanske lett till ökat byggande – kanske inte.

– Det här är ett inlägg i den ekonomiska debatten kring det förhandlingssystem vi har. Frågan handlar också om politiska insatser. Hyresgästföreningen har under lång tid drivit från om byggande av nya hyresrätter. Vi behöver fundera på hur vi bygger ett land som hänger samman mellan stad och landsbygd men också mellan olika stadsdelar. Rapporten syftar till att vara en del i den debatten, avslutade Marie Linder.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.