Annons

Hyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran

Uddevalla Hyresgästerna på trygghetsboendet Ryttaren i Uddevalla fick sänkta hyror med flera hundra kronor i månaden efter grannen Karl Olsson Tiljanders kamp och seger i hyresnämnden. Men de boende får ingen återbetalning av överhyran. Det har hyresnämnden nu beslutat efter att flera hyresgäster yrkat på återbetalning.
"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.
Foto: Kajsa Wedberg
Karl Olsson Tiljander kämpade för lägre hyror på trygghetsboendet i Uddevalla och lyckades. Men hans grannar får ingen återbetalning av överhyran, har hyresnämnden beslutat.

Hem & Hyra har tidigare berättat om 84-årige Karl Olsson Tiljander som tog striden mot, vad han tyckte, en oskäligt hög hyra på trygghetsboendet. Han drev ärendet till hyresnämnden och vann. Det betydde en sänkning av hyran för honom med 755 kronor i månaden. Utslaget i hyresnämnden gjorde att Hyresgästföreningen begärde en omförhandling och den resulterade i att samtliga 70 lägenheter fick sänkta hyror med tolv procent.

Karl Olsson Tiljander fick dessutom sex månaders överhyra återbetald, då beslutet gällde från det datum hans ansökan kommit in till hyresnämnden. Detta har flera av hyresgästerna på trygghetsboendet tagit fasta på och gått till hyresnämnden för en liknande uppgörelse. Men nu har de klagande fått nej.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Orsaken till detta är att hyresgästen inte kan få tillbaka hyra som betalats innan en ansökan gjorts till hyresnämnden. D hyresgäster som nu klagat fick en hyressänkning efter omförhandlingen och först därefter gick de till hyresnämnden.

Annons
Trygghetsboendet Ryttaren i Uddevalla

Det betyder att samtliga hyresgäster på trygghetsboendet Ryttaren som önskat en återbetalning av överhyran, likt den Karl Olsson Tiljander fick, nu har fått avslag.

Men Karl Olsson Tiljanders kamp mot Uddevalla kommun ledde i alla fall till att hyresgästerna på boendet tick en kraftig hyressänkning. Trygghetsboendet Ryttaren i centrala Uddevalla var tidigare ett så kallat serviceboende. Då fanns personal och omvårdnad för de boende. Men för cirka tio år sedan omvandlades det till ett trygghetsboende, vilket betyder vanliga hyreskontrakt till personer över 70 år. Hyresvärd är Uddevalla kommun, som hyr de 70 lägenheterna av bostadsrättsföreningen Ridhuset 1 och som sedan hyr ut dem i andra hand till hyresgästerna på trygghetsboendet.

Annons
Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.
Läs också Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte" Värden anklagar par i 60-årsåldern - mörkade skilsmässa och fuskade med kötid Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.