Annons

Hyresgästers kamp kan bli musikal

Nyheter Ombyggnation, renoveringar och renovräkningar. Det är tre av huvudingredienserna i en musikal som teaterchefen och regissören Stina Oscarson planerar ihop med Hyresgästföreningen.
Hyresgästföreningens förbundsordförande applåderar idén att göra musikal av dramatiken kring renoveringar och vräkningar. Obs, bilden är ett montage!

En rejäl, ambulerande musikalproduktion i ämnet renovräkning med ett 50-tal medverkande. Det kan inom överskådlig tid bli verklighet om regissören Stina Oscarson får som hon vill. 

Själva idén är hämtad ur det enorma engagemang som föddes i Uppsalastadsdelen Gränby när hyresgäster stod inför hotet att tvingas flytta i samband med lyxrenoveringar och ombyggnation.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nu hoppas teaterchefen kunna skapa en föreställning som utgår från riktiga människoöden. Vad som händer när grävmaskiner och lyftkranar flyttar in i bostadsområdet och man själv måste flytta ut.  

Första föreställningen är passande nog planerad att äga rum i just Gränby. 

– Vi har samlat massor av spännande och ibland absurda berättelser från människor i området. Det är helt fantastiskt vad folk har haft att dela med sig av, säger Stina Oscarson.

Läs ocksåJens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”Hyresvärden Boöbolagen försökte säga upp alla hyresgäster i huset, men fick avslag i både hyresnämnd och hovrätt.

Tanken är att ensemblen ska utgöras av både professionella aktörer samt vanliga personer från orten. När föreställningen byter skådeplats upprepas processen med nya lokala talanger och nytt innehåll.

Annons

– Vi vill berätta en historia ur de boendes perspektiv. Det finns så många av vår tids frågor som ryms inom bofrågan och som väcker engagemang från alla inblandade, säger Stina Oscarson.

Musikalen är tänkt att förverkligas i samarbete med Hyresgästföreningen och arrangörerna håller i nuläget på att söka pengar och sondera lokaler. Tänkbara scener är Folkets hus, lokala teatrar eller större aulor.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

För dem som är intresserade av att delta i föreställningen finns framför allt ett krav.

–Man måste vara beredd att lägga en hel del tid på insatsen. Men exakt hur processen ska gå till är för tidigt att säga.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är på förhand entusiastisk inför projektet.

Annons

– Stina Oscarson kom till oss med idén och vi har haft flera samtal. Hon är en känd och duktig dramatiker med stor erfarenhet av att lyfta samhällsfrågor.

Hon understryker dock att diskussionen först måste föras i förbundsstyrelsen.

– Det här är ett spännande sätt att använda bostadspolitiken som ett verktyg och jag tycker personligen att det är en jättespännande idé. Men det gäller att organisationen också tycker samma sak.

Läs också Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.