Hyresgästers skjul hotas av rivning
Det började för runt tio år sedan och därefter har de poppat upp en efter en, utbyggnaderna på nedre bottens uteplatser längs Balders väg. Konstruktionerna är tydligt präglade av varje enskild hyresgästs förmåga och resurser. Somliga är byggda av grovt spillvirke, andra är tillverkade av överblivna dörrar men det finns också utbyggnader som är hantverksmässigt gjorda för att användas som ett extra rum som bot på trångboddhet. Gemensamt har de dock att samtliga saknar både bygglov och planering.
Hem & Hyra träffade familjen Abudragh i somras. De tillhör den senare kategorin. De byggde först ett tak över uteplatsen eftersom det kastades blöjor, kondomer och annat från ovanvåningarna ner på deras uteplats. Därefter kostade de på 50 000 kronor och byggde ett riktigt rum. Platsen behövdes för barnen att läsa läxor i. Familjen är trångbodd, i somras bodde nio personer i trerumslägenheten, inräknat en sjuk och rullstolsbunden mormor.
Men nu ligger det förslag om att utbyggnaderna ska bort. Både Hyresgästföreningen och värden Balder har varit överens om att något måste göras åt situationen. Förutom byggnaderna finns också mängder av skräp på vissa uteplatser.
– Vi från lokala hyresgästföreningen vill göra något åt det här. Andra hyresgäster klagar för att det ser skitigt ut med bildäck och allt, sade förre lokale hyresgästföreningsordföranden Ingemar Wendel och får medhåll av Niklas Dabrowski hos värden Balder. Att somliga hyresgäster investerat pengar i byggnaderna kan inte hjälpas.
– Det här är det första man ser av boendet när man kommer hit. Det är viktigt att få ett bra intryck. Det finns heller inget bygglov och det är inte tillåtet vid brandsyn. Vad som helst kan hända. Uteplatserna är 40 år gamla och behöver åtgärdas, säger han.
Niklas Dabrowski säger att det redan förhandlats om vad som ska göras men att det kommer att tas om eftersom både förhandlare och ordförande för Hyresgästföreningen har slutat. Ytterligare samråd kommer att hållas med hyresgäster och inga beslut är tagna men diskussionerna har förts mot scenariot att uteplatserna omfattas av ett brukaravtal. Det ska även fortsättningsvis gå att få tillgång till gräsmattan bredvid själva uteplatsen – om man tar hand om den.
Insatserna är inte planerade under 2017 men Niklas Dabrowski utesluter ändå inte att det kommer att ske under året. På frågan om hur det överhuvudtaget kunde spåra ur och tillåtas byggas så vilt i området svarar han:
– Det har varit en hel del fastighetsägare. Det köps och säljs och allt följs inte upp.