Annons

Hyresgästförening satsar på läxhjälp

Göteborg ​Sedan några veckor tillbaka kan grundskoleelever i Norra Biskopsgården i Göteborg få extra hjälp med läxorna. Bakom läxhjälpen står bland andra den lokala hyresgästföreningen i området.

​- Det finns ett stort behov av att få extra hjälp med skolarbetet, säger Rahim Maatoug, Hyresgästföreningens projektledare i området. Många föräldrar kan inte svenska språket tillräckligt bra och har därför svårt att hjälpa sina barn.

Läxhjälpen har tillkommit genom ett samarbete mellan den lokala hyresgästföreningen, föreningen Neutral Ungdom och ABF och riktar sig framförallt till områdets grundskolelever.  Fyra vardagseftermiddagar plus söndag eftermiddag är de unga som vill välkomna att få studiehjälp i Neutral Ungdoms lokaler på Godvädersgatan.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

De allra flesta av handledarna är högskolestuderande.

– Alla har minst gymnasiekompetens och de flesta läser på någon universitetsutbildning, säger Antony Peiris, en av handledarna som även tidigare jobbat med läxhjälp i föreningsregi och som själv är färdigutbildad socionom.

Annons

– Det vi hittills främst jobbat med är matte, svenska och engelska. Just matte har många svårt för när det blir lite abstrakt och vi märker också att läsförståelsen i matte inte är så bra. Eleverna förstår hur man räknar men kan inte begreppen tillräckligt väl.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Abdiaziz Abdikadir , eller Abdi som han föredrar att kallas, är aktiv i föreningen Neutral Ungdom som funnits i 13 år i Norra Biskopsgården. Han menar att läxhjälpen också är långsiktig satsning.

– Vi kan inte ha ungdomar härute som bara får IG i skolan och därför är det viktigt att vi kan bidra till att göra något nyttigt för våra barn.

– Samtidigt finns det så många fördomar om Biskopsgården. Men om vi får fler högt utbildade elever härifrån så kan den negativa bilden av Biskopsgården på lång sikt förändras, säger Abdi.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

Eftersom läxhjälpen drivs i form av en studiecirkel inom ABF kommer handledarna att kunna få en ersättning för sitt arbete.

– Fast det är inte för pengarna man gör det här, det är mer en symbolisk ersättning, utan för att man vill göra något bra, säger handledare Sandra Olsson, som går på socionomprogrammet.

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.