HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen polisanmäler ombildning

Nyheter Hundratals hyresrätter i Stockholm säljs olagligt som bostadsrätter. Det hävdar Hyresgästföreningen i Stockholm som nu polisanmäler såväl mäklare, som fastighetsägare.​
Det är tre ombyggda fastigheter i Bromma, i västra Stockholm, som är föremål för Hyresgästföreningens intresse.
Fastigheterna omfattar 144 lägenheter som via en lokal mäklare säljs som bostadsrätter. Detta trots att de faktiskt fortfarande är hyresrätter, enligt PO Brogren, ombudsman vid Hyresgästföreningen i Stockholm.
– De har fuskat, det är inte bostadsrätter de säljer utan hyresrätter. Och de håller på för fullt, säger han till Hem & Hyra.
Fastigheten rymde innan ombyggnaden 110 lägenheter. De flesta hyresgästerna flyttade därifrån, men tio stycken blev kvar.
 
I slutet av januari hölls en omröstning där den bildade bostadsrättsföreningen röstade ja till att lägenheterna skulle ombildas till bostadsrätter. Tio personer var närvarande, men inte alla hade behörighet för att ta ställning till ombildningen, enligt PO Brogren.
– Två av personerna var inte folkbokförda på adressen och föreningen fick därför inte två tredjedels majoritet, vilket är ett måste för att ombildningen ska vara godkänd, säger PO Brogren som menar att mäklarfirman och fastighetsägaren ägnar sig åt ren svindel.
– Ja, de säljer ju hyresrätter, säger han.
 
Magdalena Wijk är konsult på B Isaksson & Partners, det företag som har hand om bostadsrättsombildningen. Hon menar att PO Brogren och Hyresgästföreningen fått allting om bakfoten.
– Vi har helt skilda uppfattningar. En av de personer som PO Brogren hävdar inte var folkbokförd på adressen var faktiskt skriven där vid tidpunkten för omröstningen. Av någon anledning valde han att skriva sig en gång till i februari och det är det Hyresgästföreningen noterat, säger hon.
– PO Brogren jobbar ju för sina medlemmar och vill visa sig handlingskraftig. Men i det här fallet har han fel, säger Magdalena Wijk.
Hyresgästföreningen kommer i veckan att lämna in en polisanmälan mot mäklaren, fastighetsägare, bostadsrättsföreningen och ombildningskonsulten.
– Jag vill att de ska straffas för bedrägeri. De har ju lurat de stackars personer som tror att de köpt bostadsrätter, säger PO Brogren.
 

Läs också Maktskifte stoppar ombildningar i Göteborg Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på" Ombildningar stoppas i Göteborg: alla ansökningar får nobben

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.