Annons

Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

Nyheter Inför ombildningen av hyreshuset skrev sig 16 personer plötsligt på adressen – och försvann lika fort igen. Hyresgästerna genomskådade bluffen och konsulten som anlitats för att hjälpa dem blev av med sin mäklarlegitimation. Nu har kammarrätten avgjort den vanärade toppmäklarens öde.
Foto: Ida Karlsson, Pixabay
Mäklaren, anlitad som ombildningskonsult, var vän med fastighetsbolagets vd och inblandad i flera liknande bluffar.

För två år sedan avslöjades en stor ombildningshärva i Enskede i södra Stockholm. I samband med att hyresrätterna skulle omvandlas till bostadsrätter hade plötsligt 16 nya personer folkbokfört sig på adressen. En av dem var vd:n för bolaget som ägde huset.

Tack vare fusket kunde ombildningen röstas igenom med knapp marginal – en metod som använts vid flera andra tvivelaktiga ombildningar som Hem & Hyra rapporterat om.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Bara dagar senare hade nästan samtliga 16 personer ”flyttat tillbaka” till sina ordinarie adresser igen.

Ombildningskonsulten som anlitats för att hjälpa de boende visade sig vara kompis med fastighetsbolagets vd och delaktig i ett flertal snarlika upplägg. De båda var grannar och hade bland annat varit på en skidresa tillsammans.

Till vardags var ombildningskonsulten en högt profilerad mäklare på den kommersiella fastighetsmarknaden – och det var för dessa kvalifikationer han officiellt anlitats för ombildningen.

Läs ocksåEfter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar stridMäklare inblandad i ombildningsfiffel
Mäklare inblandad i ombildningsfiffel
En bulvanhärva avslöjades i oktober 2020. 16 personer hade plötsligt folkbokfört sig i en fastighet i samband med en ombildning i Enskede i södra Stockholm. Ombildningskonsulten som var involverad i upplägget har nu fått sin registrering som fastighetsmäklare återkallad.

Affären avstyrdes

Hyresgästerna anade dock oråd. Majoriteten av dem var emot ett köp av fastigheten och de upplevde att ombildningskonsulten försökte driva upp priset.

Annons

Konsulten anmäldes till Fastighetsmäklarinspektionen och hyresgästerna förberedde en polisanmälan om bedrägeriförsök, folkbokföringsbrott och osant intygande. Affären gick om intet.

Bluffmetoderna ansågs så allvarliga att Fastighetsmäklarinspektionen beslutade att dra in mannens mäklarlegitimation – vilket aldrig hänt en ombildningskonsult tidigare.

Läs ocksåDefinitivt stopp för ombildningar i GöteborgAlina Kato är besviken över att hon inte får ombilda hyresrätten hon bor i i Tynnered till en bostadsrätt. Ylva Ljung är däremot mycket nöjd med att ombildningar nu stoppas i Haga, där hon bor.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten i Karlstad, som drog samma slutsats.

Nu har ombildningskonsultens öde avgjorts i kammarrätten i Göteborg. I sitt överklagande skriver den vanärade mäklaren att hans roll i ombildningen har varit en helt annan än inom hans ordinarie arbete och att det därför är en alltför hård bestraffning att återkalla hans licens.

Brev om boendemöte
För att få hyresgästerna att gå med på ombildningen skickades ett brev ut från en person som låtsades bo i huset.

Han uppger att oegentligheterna i ombildningen är fråga om en engångsföreteelse som inte präglar hans sätt att arbeta. Med tanke på hans ”långa och oklanderliga” historik som mäklare borde det enbart finnas skäl att meddela en varning.

Annons

Kammarrätten är av annan uppfattning. Domstolen menar att det är just på grund av hans erfarenheter som mäklare som han anlitats som ombildningskonsult, och att det är som mäklare han har uppfattats av de boende.

Särskilt graverande är att mäklaren anlitats vid ett flertal ombildningar där omröstningen manipulerats på liknande sätt, skriver kammarrätten. Hans mäklarlegitimation ska därför inte lämnas tillbaka.

Hem & Hyra har sökt mäklaren för en kommentar.

Läs också Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra" Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.